Menü Bezárás

2023. június 2.

Átadták az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjait. Az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának egyik legismertebb és legnagyobb hagyományú hazai fóruma. Ebben a tanévben 28 tantárgy 39 kategóriájában hirdettek versenyeket, amelyekre az Oktatási Hivatal (OH) 18.074 tanulótól 23.993 jelentkezést regisztrált. Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy a megmérettetésen az ország 641 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből vettek részt diákok. 

Az OKTV versenyeit minden évben az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg a középiskola utolsó vagy utolsó előtti évfolyamán tanulóknak. A fordulókat a középiskolák közreműködésével az OH szervezi. Az idei döntőkben az 1. és 30. helyezés közötti eredményt elért tanulók 212 különböző középiskola diákjai voltak, ami jól mutatja, hogy az ország számos intézményében magas szintű tehetséggondozó munka folyik.

Az ünnepségen dr. Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke és prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke 70 középiskola 112 tanulójának adta át az első három helyezésért járó díjat, valamint a felsőoktatási tehetséggondozásba belépőt jelentő Tehetségútlevelet.

A Nemzeti Tehetség Program részeként alapított „Kiváló versenyfelkészítő” díjakat Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője és Brassói Sándor az Oktatási Hivatal elnöke adta át a tehetséggondozásban sok éve eredményes munkát végző 40 pedagógusnak és oktatónak. A díjat olyan versenyfelkészítő szakemberek kapják, akik sikeresen támogatták, segítették diákjaikat kiemelkedő teljesítményük elérésében. A program kiemelt üzenete, hogy a tanulók sikere mögött ismerjük el a tanárok sikerét is.

Az eseményen különdíjakat is átadtak. A földrajz OKTV első három helyezettje a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat vehette át. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által alapított különdíjat a horvát nyelv és irodalom, a német nemzetiségi nyelv, a német nyelv és az olasz nyelv versenyek első helyezettjei érdemelték ki. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának különdíját a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyban adták át, a Mathias Corvinus Collegium pedig könyvcsomagot ajándékozott a díjazott tanulóknak.

Az OKTV tantárgyai és a versenyzők száma:

angol nyelv 5382
belügyi rendészeti ismeretek163
biológia 3514
dráma91
filozófia130
fizika934
földrajz513
francia nyelv 445
horvát nyelv és irodalom21
informatika 1801
kémia 981
latin nyelv98
magyar irodalom977
magyar nyelv368
matematika 3210
mozgóképkultúra és médiaismeret88
művészettörténet123
német nemzetiségi nyelv és irodalom81
német nyelv 1008
olasz nyelv 374
orosz nyelv127
román nyelv és irodalom11
spanyol nyelv 570
szerb nyelv és irodalom12
szlovák nyelv és irodalom10
szlovén nemzetiségi nyelv3
történelem2403
vizuális kultúra555
OKTV_Arckepcsarnok-2023