Menü Bezárás
Novák Katalin
Novák Katalin
családokért felelős tárca nélküli miniszter

Köszöntő

A tehetségek támogatása befektetés a jövőbe, kiemelt nemzeti ügy. Ebben a szellemben készülünk az idei konferenciára is. Nagy örömömre szolgál, hogy az eseménnyel kétévente átfogó betekintést nyújthatunk abba a sokrétű szakmai munkába, amely a Nemzeti Tehetség Program keretében zajlik. Ezzel is megmutathatjuk mind magunknak, mind a világnak a tehetségek felkarolása és támogatása érdekében végzett tudatos építkezést. Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre egyre többen tartják fontosnak a tehetséggondozást. Ezt mutatja az is, hogy a magyar és a nemzetközi közösség meghatározó szakemberei egyre szélesebb körből fogadják el meghívásunkat. Köszönjük nekik is, hogy tapasztalataikkal, a jó gyakorlatok megosztásával hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több magyar fiatal kibontakoztathassa tehetségét és kamatoztathassa tudását.

A konferenciáról

2021. október 7-8-án rendezi meg a Nemzeti Tehetség Központ a „Budapest Talent Summit” című nemzetközi konferenciát, amelynek célja, hogy a meghívott nemzetközi delegáltak és szakemberek megismerjék Magyarország átfogó tehetséggondozó stratégiáját, a világon egyedülálló Nemzeti Tehetség Programot, annak legfontosabb elemeit és az elért kiemelkedő eredményeket. A konferencia a Nemzeti Tehetség Központ szakmai felügyeleti szervének a Miniszterelnökség, Családokért Felelős tárca nélküli miniszter támogatásával valósul meg,  Magyarország Európai Tanácsi elnökségéhez kapcsolódóan.

A konferencián nemzetközi szintű szakemberek, diplomaták, állami vezetők, a Nemzeti Tehetség Programban részvevő nyertes tehetségek, mentorok, instruktorok, művészek, szervezetek vesznek részt.

Bízunk benne, hogy a konferencia hozzásegít ahhoz, hogy szélesebb körű európai párbeszéd kezdődjön el a tehetséggondozásról és annak jövőt formáló erejéről.

Program

2021. Október 7.

Konferenciamoderátor: Süveges Gergő

8:00–9:00

Regisztráció

9:00–9:10

Ünnepi megnyitó

Művészeti produkció

9:10–9:20

Köszöntő: Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára

9:20–9:40

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntő beszéde és előadása

9:40–10:00

Prof. Dr. Albert Ziegler, az ECHA elnökhelyettese, a Világ Tehetségközpont vezetője, a női STEM tehetségek online mentorálására szolgáló CyberMentor társalapítójának előadása (Németország)

10:00–10:30

Miniszteri előadások

Evis Kushi, oktatás-, sport- és ifjúságügyi miniszter – Albán Köztársaság

Milan Savić, államtitkár – Sport és Ifjúságügyi Minisztérium – Szerb Köztársaság

10:30–12:00

Kerekasztal – Esettanulmány – Stipendium Peregrinum

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot 2020-ban indította el           
a Családokért Felelős Miniszter támogatásával és szoros szakmai együttműködésével a Nemzeti Tehetség Központ. A programban kiemelkedő szerepet vállalnak az instruktorok a diákok mellett. A programban kiváló tudósok, tehetséggondozó szakemberek, művészek és állami vezetők fogadták el a felkérést.

A programot módszertana, céljai, a megvalósításának szakmai keretei és az instruktorok kiemelkedő szerepe teszi egyedülállóvá a világban. A kerekasztal során a programban részt vevő instruktorokkal és diákokkal beszélgetünk tapasztalataikról.

Moderátor:

Forrai Benedek, a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram
2020. és 2021. évi nyertese

Panelbeszélgetők:

 1. Novák Katalin családokért felelős miniszter, a Tehetségügyi Fórum elnöke,
  a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram 2020. és 2021. évi instruktora
 2. Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok, a Vasas Vívószakosztály elnöke,  a MOL tehetségnagykövete
 3. Balázs János, zongoraművész, a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram 2020. és 2021. évi instruktora, bírálóbizottsági tagja
 4. Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület elnöke, a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram 2021. évi instruktora
 5. Stipendium Peregrinum nyertes diákok: Janzsó Róbert, Beleznay Maya,  Földi Teodor, Gergely Bence

12:00–13:00

Ebéd

13:00–14:40

Előadások és plenáris beszélgetés – A tehetséggondozás innovációs potenciálja

Fontos és érzékeny terület a tehetségek támogatása, innovációs potenciáljuk érvényesülése, párhuzamos társadalmi szerepeik megvalósítása mellett. A magyar kormány mind állami tulajdonú, mind alapítványi formában működő, mind civil ún. „esernyőszervezetek” működését segíti. Ugyanekkor ezek a szervezetek segítik a társadalmi, gazdasági, civil és magánszemély szereplők egymásra találását is. Milyen nagy szervezetek vannak, és hogyan tudnak kapcsolódni ezek a tudomány, a munkaerőpiac, a női versenyképesség világához?

Tehetségút:

Stenczel Tamás kutató (Cambridge), a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj nyertesének rövid beszéde arról, hogy hogyan hatott az ösztöndíj a pályájára

13:00–13:40

Előadók:

 1. Dr. Orbán Balázs államtitkár, MCC kuratóriumi elnök – Az MCC stratégiai bemutatása
 2. Bajor Péter ügyvezető elnök – A MATEHETSZ bemutatása
 3. Prof. Dr. Heidrun Stöger, a női STEM tehetségek online mentorálására szolgáló CyberMentor társalapítója (Németország)
 4. Anna Korzeniewska, a Talent Development Foundation alapítója (Lengyelország)

13:40–14:40

Plenáris beszélgetés

Az előadásokat követően gyakorlati példák a tehetséggondozás innovációs potenciálja panel keretében arról, hogy ezek a nagy tehetséggondozó szervezetek, programok hogyan segíthetik a tehetségek, a tudomány és a munkaerőpiac szereplőinek egymásra találását.

Moderátor:

Fuszek Csilla, az Európai Tehetségközpont vezetője

Plenáris panelbeszélgetők:

 1. Prof. Dr. Heidrun Stöger, a női STEM tehetségek online mentorálására szolgáló CyberMentor társalapítója (Németország)
 2. Anna Korzeniewska, a Talent Development Foundation alapítója (Lengyelország)
 3. Dr. Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos
 4. Dr. Szalai Zoltán, az MCC igazgatója (Magyarország)
 5. Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke (MENSZT)

14:40–15:00

Kávészünet

15:00–15:40

Kerekasztal – Case Study – Magyar tehetséges fiatalok a világban –
Nemzeti Tehetség Program és Talentum Hungaricum Ösztöndíj

A Nemzeti Tehetség Program indulása óta a program számos fiatalt segített tehetségének kibontakozásában. A kerekasztal során a program által támogatott tehetségekkel beszélgetünk sikereikről, hogy az adott program mit adott nekik, hogyan befolyásolta karrierjüket, gondolkodásukat, jövőjüket.

Moderátor:

dr. Papp Zsófia, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője, a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram 2021. évi instruktora

Plenáris panelbeszélgetők:

NFTÖ és Talentum Hungaricum nyertes diákok: Fröhlich Balázs egyedi elektromos motorkerékpár tervező mérnök, Janszó Orsolya operaénekes, a Hágai Királyi Akadémia hallgatója, Beri Áron zenész, többszörös NFTÖ győztes, a Snétberger Zenei Tehetség Központ korábbi hallgatója, Majzik Lionel asztrofotós, Szó Gellért mestercukrász, Möntör Máté többszörös NFTÖ győztes, a Metronom zenei társasjáték fejlesztője

15:40–16:40

Előadások: A hátrányos helyzetű tehetségek támogatásának eszközei

A tehetséggondozás egyik legnehezebb témája a tehetségvesztés, amely legnagyobb arányban a hátrányos helyzetű területeken, családokban fordul elő.

Ezt célzott programokkal, részben tehetségazonosítással, részben tehetségtámogatással (tehetségbarát iskolai környezettel, támogató családi háttér kialakításával), fejlesztéssel, mentorálással lehet elérni. Ugyanilyen fontos a tehetséges fiatalok (diákok) motivációs szintjének fenntartása.

Előadók:

 1. Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár
 2. Vecsei Miklós, a Felzárkózó települések programért felelős miniszterelnöki biztos
 3. Csányi Erika és Dr. Radoszáv Miklós, Csányi Alapítvány
 4. Snétberger Ferenc, a Snétberger Program alapítója – videóüzenet
 5. dr. Papp Zsófia, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője, a Snétberger Program lebonyolítója
 6. Peller Mariann, a Virtuózok alapítója

16:40–17:00

Kávészünet

17:00–18:20

Előadások és plenáris panelbeszélgetés: Tehetségfelismerés és -azonosítás

A tudományos alapra helyezett tehetségazonosítás, tehetségfelismerés főleg az USA-ban és a Távol-Keleten (Szingapúr) bevett gyakorlat. Közép-Európában (Szlovénia, Horvátország) is történt hasonló fejlesztési kísérlet, de az EFOP 3.2.1 projekt keretei közt Magyarországon – az elmúlt hat évben – egyedülálló fejlesztés történt. A tehetségazonosítás tudományos alapjairól és eszközeiről, eredményeiről számolnak be az előadók, és ennek gyakorlati eredményeiről lesz szó – közérthető módon – a panelbeszélgetésben.

17:00–17:20 

Előadók:

 1. Prof. Dr. Mojca Juriševič, oktatáspszichológiai professzor a Ljubljanai Egyetem Pedagógiai Karán (Szlovénia)
 2. Prof. Dr. David Yun Dai, amerikai és távol-keleti tehetséggondozási módszerek, programok szakértője, University of Albany (Amerikai Egyesült Államok)

17:20–18:20

Plenáris panelbeszélgetés

A panel előadásait követően beszélgetés arról, miért fontos a gyakorlatban az, hogy a tehetségméréseket a mindennapi gyakorlat részévé tegyék az országok, mit nyerhetnek ezzel a tehetséges fiatalok, a szülők és a tehetséggondozó szakemberek.

Moderátor:    

Dr. Fodor Szilvia, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója, az Európai Tehetségközpont, Budapest munkatársa

Panelbeszélgetők:

 1. Prof. Mojca Juriševič, oktatáspszichológiai professzor a Ljubljanai Egyetem Pedagógiai Karán (Szlovénia)
 2. Sinka Edit, a Nemzeti Tehetség Központ alprojektvezetője (Magyarország)
 3. Prof. Dr. David Yun Dai, amerikai és távol-keleti tehetséggondozási módszerek, programok szakértője, University of Albany (Amerikai Egyesült Államok)
 4. Dr. Katona Nóra, (Eszterházy Károly Egyetem Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoportja) (Magyarország)

18:20–18:30

A konferencia zárása

Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár záróbeszéde

2021. Október 8.

Fakultatív szakmai nap a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégiumban, amely  a Nemzeti Tehetség Központ Minősített Tehetséggondozó Műhelye.

Időpontja: 2021. október 8. (10:00–14:00: vezetett séta a tehetségek nyomában, bemutató óra, közös ebéd)

Helyszíne: indulási pont a Kempinski Hotel Corvinus Budapest aulája (1051 Budapest,
Erzsébet tér 7–8.)

Bemutató óra helyszíne: Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium (Kisképző) Minősített Tehetséggondozó Műhely (1093 Budapest, Török Pál utca 1.) – A fakultatív napon a Nemzeti Tehetség Központ munkatársai kísérik a vendégeket, és a program során bemutatják a minősített tehetséggondozó műhelyek hálózatát.

Nézze vissza az eseményt!

BTS_MTA_ER_211007-068
BTS_MTA_ER_211007-067
BTS_MTA_ER_211007-023
BTS_MTA_FB_211007-054
BTS_MTA_FB_211007-058
BTS_MTA_FB_211007-007
BTS_MTA_FB_211007-073
BTS_MTA_FB_211007-255
BTS_MTA_FB_211007-151
BTS_MTA_FB_211007-270
BTS_MTA_FB_211007-174
BTS_MTA_FB_211007-227
BTS_MTA_ER_211007-009
BTS_MTA_FB_211007-252
BTS_MTA_FB_211007-217
BTS_MTA_ER_211007-096
BTS_MTA_ER_211007-085
BTS_MTA_FB_211007-259
BTS_MTA_ER_211007-118
BTS_MTA_ER_211007-031
BTS_MTA_FB_211007-296
BTS_MTA_FB_211007-278
BTS_MTA_FB_211007-237
BTS_MTA_FB_211007-197
BTS_MTA_FB_211007-180
BTS_MTA_FB_211007-190
BTS_MTA_FB_211007-131
BTS_MTA_FB_211007-088
BTS_MTA_ER_211007-136
BTS_MTA_ER_211007-134
BTS_MTA_ER_211007-115
BTS_MTA_FB_211007-302
BTS_MTA_ER_211007-101
BTS_MTA_ER_211007-094
BTS_MTA_ER_211007-045
BTS_MTA_ER_211007-041
BTS_MTA_FB_211007-303
BTS_MTA_ER_211007-017
BTS_MTA_ER_211007-013
BTS_MTA_ER_211007-008
BTS_MTA_ER_211007-004
BTS_MTA_ER_211007-002
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-031
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-017
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-043
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-046
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-077
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-103
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-096
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-085
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-083
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-075
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-055
PlayPause
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
BTS_MTA_ER_211007-068
BTS_MTA_ER_211007-067
BTS_MTA_ER_211007-023
BTS_MTA_FB_211007-054
BTS_MTA_FB_211007-058
BTS_MTA_FB_211007-007
BTS_MTA_FB_211007-073
BTS_MTA_FB_211007-255
BTS_MTA_FB_211007-151
BTS_MTA_FB_211007-270
BTS_MTA_FB_211007-174
BTS_MTA_FB_211007-227
BTS_MTA_ER_211007-009
BTS_MTA_FB_211007-252
BTS_MTA_FB_211007-217
BTS_MTA_ER_211007-096
BTS_MTA_ER_211007-085
BTS_MTA_FB_211007-259
BTS_MTA_ER_211007-118
BTS_MTA_ER_211007-031
BTS_MTA_FB_211007-296
BTS_MTA_FB_211007-278
BTS_MTA_FB_211007-237
BTS_MTA_FB_211007-197
BTS_MTA_FB_211007-180
BTS_MTA_FB_211007-190
BTS_MTA_FB_211007-131
BTS_MTA_FB_211007-088
BTS_MTA_ER_211007-136
BTS_MTA_ER_211007-134
BTS_MTA_ER_211007-115
BTS_MTA_FB_211007-302
BTS_MTA_ER_211007-101
BTS_MTA_ER_211007-094
BTS_MTA_ER_211007-045
BTS_MTA_ER_211007-041
BTS_MTA_FB_211007-303
BTS_MTA_ER_211007-017
BTS_MTA_ER_211007-013
BTS_MTA_ER_211007-008
BTS_MTA_ER_211007-004
BTS_MTA_ER_211007-002
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-031
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-017
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-043
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-046
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-077
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-103
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-096
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-085
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-083
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-075
BTS_KEPZO+VAROSNEZES_ER_211008-055
previous arrow
next arrow

Helyszín

Magyar Tudományos Akadémia

Budapest, Széchenyi István tér 9.

Kiállítók