Menü Bezárás

A projekt adatai:
Projektkód:NTP-KOMP-M-22-0001
A projekt címe: Snétberger Zenei Tehetség Program
Elérhetőség: ntp@ntk.hu

SNÉTBERGER PROGRAM

A Nemzeti Tehetség Programból finanszírozott Snétberger Program középpontjában a különleges zenei tehetséggel rendelkező roma és/vagy hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása áll. A program alapítója és művészeti igazgatója Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó. Az oktatási modellt berlini tanári tapasztalataira építve álmodta meg és dolgozta ki. A program megvalósításáért a Nemzeti Tehetség Központ felelős, együttműködve a Snétberger Zenei Tehetség Közhasznú Alapítvánnyal. A programban – a kezdetek óta minden esztendőben – mintegy 60 fiatal tökéletesítheti zenei tudását. A kurzusra felvételt nyert diákoknak a képzés – a programnak köszönhetően – teljesen ingyenes.

SNÉTBERGER ZENEI TEHETSÉG KÖZPONT

A program bentlakásos kurzusokból áll, amely minden évben az iskolai szünetekhez próbál illeszkedni. A kurzusok az NTK felsőörsi központjában zajlanak. A Központ mind infrastruktúrájában, mind elhelyezkedésében az elmélyült zenei képzésre lett kialakítva, ott minden a zenéről szól. A fókuszban az egyéni képességekhez mért folyamatos fejlődés áll, amelyet egy egyedülálló közösségben valósítanak meg, hiszen a különböző korú és képességű diákok a kurzusok alatt együtt élnek a Központban tanáraikkal, mentoraikkal és a szakmai stáb tagjaival. A diákok egyénre szabott, intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak.

A kiváló zenei képzés és gondos mentorálás egy évtizedes munkájának eredménye, hogy a program ösztöndíjasainak többsége további tanulmányokba kezd: életkortól függően bekapcsolódnak az alap-, közép- vagy felsőfokú zeneiskolai oktatásba, érettségi vizsgát tesznek, diplomát szereznek.  A növendékek hazánk legkiválóbb előadóművészeitől és művészpedagógusaitól tanulhatnak, mint az Artisjus-pedagógus díjas Barcza Horváth József, Czene Rudolf és Tzumó Árpád, akik a Zeneakadémia tanárai, Kertész György, a Budapest Fesztiválzenekar tagja, Szendőfi Péter, Artisjus-díjas előadóművész, Antal Tibor, Gyulai Endre, Lakatos György a Bartók Konzervatórium tanárai, Plútó Horváth József bőgős, Pocsai Krisztina jazz énekes és Toni Snétberger dobos. 

A Snétberger Program 2021-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Számos hazai és külföldi díjjal rendelkezik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-ban „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjjal jutalmazta munkásságát, 2019-ben pedig a Spanyol Roma Kulturális Intézet Nuevos Creadores díját nyerte el.

  • közel 900 jelentkező
  • 300 végzett diák
  • Évente 100 órányi koncert
  • elismert, kiváló művészek
  • folyamatos mentori támogatás
  • hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása