Menü Bezárás

START programcsalád – Befektetés a jövőbe

A START programcsalád olyan alapvető, vállalkozásindítást segítő szakmai képzéseket nyújt a fiataloknak, amely átfogó támogatást biztosít számukra kreativitásuk és egyéniségük kibontakoztatásához. A vállalkozásfejlesztés mellett kiváló kapcsolatépítő jelleggel is bír, hiszen célja, hogy egy olyan közösség alakuljon ki, amely hosszabb távon is tudja segíteni egymást.

A programcsaládot a START Ideathon, a START Basic és a START Pro alkotja, melyek az ötlet fejlettségi szintjéhez igazodó tapasztalati- és tudásanyag kínálattal, a szintek közötti átjárhatóság lehetőségével járulnak hozzá egy vállalkozói tehetségút kialakításához.

Az idén első alkalommal meghirdetett START Ideathon a 16-20 éves középiskolásokat célzó, kétfordulós ötletverseny, ahol folyamatos képzés és támogatás mellet az ötlettől mindössze öt hónap alatt annak vizuális megjelenítéséig, egy prototípus kialakításáig is eljuthatnak a pályázók. Célja, hogy a fiatalok vállalkozói kedvét felkeltse, és bevezesse őket a vállalati életbe. A programba a Minősített Tehetséggondozó Műhelyekben és azok partnerintézményeiben tanuló diákok jelentkezhettek. A győztes – a tárgynyereményeken túl – automatikusan felvételt nyer a következő évi START Basic programba.

A START Basic azokat a 18 és 27 év közötti fiatalokat szólítja meg, akik már egy jó ötlettel rendelkeznek, de tanácstalanok abban, hogy azt hogyan alakítsák át működőképes vállalkozássá. A Basic program keretein belül a jelentkezők ötletvalidációs, valamint termékfejlesztéssel és üzleti tervezéssel kapcsolatos alkalmakon vehetnek részt.

A programot 20 csapat kezdi meg, majd a leadott feladatok kiértékelését követően kieséses rendszerben hétről hétre a legjobb megoldásokat felmutató csapatok jutnak tovább. A cél, hogy a képzési idő végére a résztvevők létrehozzanak egy prototípust, amelyet elkezdhetnek tesztelni a piacon. A képzési folyamat végén online záróeseményen értékelik a csapatokat, a legtöbbet fejlődött öt csapat 3-3 millió forintos díjazásban részesül, valamint lehetőséget kap arra, hogy egyenes ágon jusson be a START Pro programba.

Jelentkezési határidő: 2023. december 11.

A START Pro célja már a konkrét piacra lépés, majd ezt követően a gyors növekedés és skálázhatóság biztosítása. A hét alkalomból álló képzés során a fiatalok az üzleti modellek, marketing és PR eszközök, értékesítési technikák, szervezetfejlesztés, jogi- és pénzügyi alapok témaköreiben mélyedhetnek el. A csapatok munkáját kulcsmentorok támogatják, akik heti, online konzultációs alkalmak során segítenek beépíteni a tanultakat.

A képzést a Demo Day zárja, ahol a csapatok bemutatják a tanultak alapján tökéletesített ötleteiket. A Pro program két kategóriájának (nonprofit/forprofit) díjazottjai 5-5 millió forintos nyereményben részesülnek, a különdíjas csapat pedig további mentorálási alkalmakat érdemelhet ki.

Jelentkezési határidő: 2024. február 15.

További információk: START programcsalád

A projekt adatai

Projektkód: NTP-START-M-23-0001
A projekt címe: START programcsalád – Befektetés a jövőbe
A projekt honlapja: https://ntpstartprogram.ntk.hu
Elérhetőség: start@ntk.hu
A projekt befejezésének dátuma 2024. december 31.
A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg.