Menü Bezárás

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal hosszú idő óta segítik a tehetséges magyar fiatalokat. Az elismerésben ez alkalommal 53 hazai és határon túli pedagógus, illetve mentor részesült, a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pedig 5 települési önkormányzat képviselői vehették át.

A 2013-ban alapított „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását idén is a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. A kitüntetések célja, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerésre, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjra idén is négy egyéni kategóriában érkeztek jelölések. „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen 50-en részesültek, Életműdíjat pedig 3 szakember vehetett át. Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal 5, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el. Az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó 400 ezer forintot jelent, az Életműdíjjal járó juttatás bruttó 1 millió forint. A Tehetségbarát Önkormányzatok esetében a községi és városi önkormányzatok bruttó 1,5 millió forintot kapnak, a nyertes fővárosi kerület pedig bruttó 3 millió forint díjazásban részesült.

Ebben az évben a Kiváló tehetséggondozó kategóriában 175, a Kiváló tehetségfejlesztő kategóriában 101, a Kiváló tehetségsegítő kategóriában 102 érvényes jelölés érkezett. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

Az Életműdíjban olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytattak.

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak, és 24 érvényes jelölés érkezett. A díj azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékonyan együttműködve tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra külön kategóriában pályázhattak községek, városok önkormányzatai, illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Az előbbi kategóriában idén Hajdúböszörmény, Szentes, Vép és Vigántpetend Önkormányzata, utóbbiban pedig Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata vehette át a díjat.

Arcképcsarnok