Menü Bezárás

Az idén tíz éves Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díj gálájának keretében 57 hazai és határon túli pedagógus, szakember számára adott át díjakat kiemelkedő tehetségsegítő munkájának elismeréseként Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, valamint Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője. Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár 6 települési önkormányzat számára nyújtotta át a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat. Az ünnepi műsorban Boros Misi Junior Prima díjas, a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díjas zongoraművész, az NTP 1 %-os kampányának idei védnöke és a tavalyi évben Kiváló tehetséggondozó szervezet díjat nyert Common Vibe együttes lépett fel.

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: Magyarország Kormánya elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, hiszen a nemzet kiválóságai azok, akiken keresztül a jövő reménye a jelenben is megnyilvánul. Ezért közös nemzeti érdek és hosszú távú befektetés a fiatalok felkarolása, tehetségük kibontakoztatása. Hozzátette: a kormány évről-évre kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, a Nemzeti Tehetség Program keretében eddig közel 19 ezer projekt kapott támogatást mintegy 33 milliárd forint értékben, amelynek köszönhetően a Nemzeti Tehetség Program évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt segít az óvodás kortól egészen a fiatal felnőttkorig. Az államtitkár kiemelte: napjainkra több mint ezer Bonis Bona-díjas pedagógus, szakember és szervezet dolgozik a tehetségügyi területen, valamint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat eddig, az idei díjazottakkal együtt 42 esetben adtak át.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat összesen négy egyéni kategóriában adták át: Kiváló tehetséggondozó, Kiváló tehetségfejlesztő és Kiváló tehetségsegítő elismerésben idén összesen ötvenen részesültek; Életműdíjat pedig hét szakember számára ítéltek meg. Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal hat, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el. Az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás 400 ezer forintot jelent, az Életműdíjjal járó juttatás 1 millió forint, a Tehetségbarát Önkormányzatok pedig 1,5 millió forintot kapnak.

A 2013-ban alapított Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért díj forrását 2023-ban is a Nemzeti Tehetség Program (NTP) biztosítja, a kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért.

Az idei év díjazottjaival együtt az elmúlt tíz esztendőben eddig több mint 1000 alkalommal ítélték oda a Bonis Bona-elismerést. Köztük 42 szakembert Életműdíjjal jutalmaztak, illetve a díjazottak között közel 100 esetben határon túli szakember munkáját is elismerték. 2013 óta az idei díjazottakkal együtt 42 esetben adtak át Tehetségbarát Önkormányzat Díjat.

Ebben az évben a Kiváló tehetséggondozó kategóriában 120, a Kiváló tehetségfejlesztő kategóriában 101, a Kiváló tehetségsegítő kategóriában 115 érvényes jelölés érkezett. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

Az Életműdíjban olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytattak. Idén a 10 javaslatból 6 fő vehette át az Életműdíjat, valamint egy szakember posztumusz részesült az elismerésben.

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2023 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak, és 23 érvényes jelölés érkezett. A díj azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Az előbbi kategóriában négy, utóbbiban két önkormányzat kapott elismerést. Idén Bakonysárkány, Dombóvár, Hajdúnánás, Orosháza, illetve Nagykanizsa és Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzata vehette át a díjat.

BB_Arckepcsarnok-2023