Menü Bezárás

A Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője mutatta be a két legfontosabb tehetséggondozással kapcsolatos elismerést, a “Bonis Bona – A nemzet tehetségeiről” és a Tehetségbarát Önkormányzat díjakat.

A Nemzeti Tehetség Program által finanszírozott „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző pedagógusok, mentorok, szakemberek kaphatják meg. A jelöléseket három nyílt kategóriában 2024. március 5-én délig a Bonis Bona oldalon lehet beküldeni. A három nyílt kategória mellett egy zárt, életműdíj kategória is rendelkezésre áll, a legalább két évtizedes tehetséggondozói szakmai munka elismerésére. A „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” díjakat és az életműdíjakat 2024 májusában, a Nemzeti Tehetséggálán vehetik majd át a legkiválóbbak. Szintén itt találnak gazdára a Tehetségbarát Önkormányzat díjak is, melyek olyan önkormányzatok munkáját ismeri el, amelyek a közösség érdekeit helyezik előtérbe, és aktív szerepet vállalnak a tehetséggondozás, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás terén.

Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője a műsorban a Bonis Bona díjról szólva kiemelte: “A Nemzeti Tehetség Program keretében 2013-ban alapított díj célja, hogy elismerjük azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik a mindennapi teendőikön, akár a munkaidejükön túl is időt szánnak a tehetséggondozásra. Ők azokkal a tehetséges fiatalokkal foglalkoznak, akikben a jövőnk rejlik. A Nemzeti Tehetséggála, amin átvehetik az elismeréseket, alkalmat teremt arra, hogy személyesen is megismerkedjünk a díjazottakkal és megköszönjük munkájukat.”

A Kossuth Rádió mikrofonja előtt egy 2023-as díjazott, Orr András, Bonis Bona díjas „Kiváló tehetségfejlesztő” pedagógus is megszólalt. Orr András az egyik Minősített Tehetséggondozó Műhelyben tanít, a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium rajz- és ábrázoló geometria tanára, gyakorlatvezető mentora, rajz munkaközösség vezetője. A kiváló tehetségfejlesztő tanár beszélt arról, miért tartja fontosnak a tehetséggondozást, illetve részletezte, kik és milyen munkája elismeréseképpen jelölték a díjra.

Az interjúban szó esett a Tehetségbarát Önkormányzat díjról is. Sándor -Kovács Dóra elmondta, hogy a Tehetségbarát Önkormányzat díjra önkormányzatok, budapesti kerületek, községek, kisvárosok pályázatát várja a Nemzeti Tehetség Központ. A díjat azok a az önkormányzatok kaphatják meg, akik a tehetséggondozással kiemelten foglalkoznak, együttműködnek civil szervezetekkel, esetleg saját ösztöndíj programjaik vannak, vagy egyéb módon segítik a településen folyó tehetséggondozási munkát.

A teljes beszélgetés hamarosan visszahallgatható a Trend-idők március 4-ei adásában.