Menü Bezárás

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak.

A díjak ajánlására létrehozott internetes felületeken, a Bonis Bona és a Tehetségbarát Önkormányzat oldalakon 2024. március 5-ig várjuk a jelöléseket. Az elismerés forrását idén is a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakmai irányításával a Nemzeti Tehetség Program biztosítja.

„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj

A tehetséges, szorgalmas és sikeres diákok mögött álló pedagógusok, tehetséggondozó szakemberek időt, energiát és fáradságot nem kímélve egyengetik a tehetségek útját. A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjra olyan, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző, magyarországi és határon túli vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, civil szervezetek tehetségsegítői jelölhetők, akik oktatják, nevelik, támogatják a fiatal tehetségeket. Az elismerésre azok a pedagógusok, szakemberek jelölhetők, akik legalább öt éve a tehetséggondozásban dolgoznak, és a munkaköri feladataikon túl is szerepet vállalnak a tehetséggondozásban.

A jelöléseket három nyílt kategóriában – „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” – várjuk 2024. március 5-ig a https://bonisbona.tehetsegunk.hu/ oldalon.

A díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. A 2013-ban alapított díjat eddig több mint ezer pedagógus vehette át. Az elismerés mellé 400 ezer forint anyagi támogatás is jár.

„Tehetségbarát Önkormányzat” díj

A „Tehetségbarát Önkormányzat” díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A díj elnyerésére idén is két kategóriában lehet pályázatot benyújtani, az A kategóriában községek, városok önkormányzatai; a B kategóriában megyei jogú városok önkormányzatai és a fővárosi kerületi önkormányzatok jelentkezhetnek.

A „Tehetségbarát Önkormányzat” címmel járó elismerés mellé anyagi támogatást is kapnak a nyertesek, amelyet tehetséggondozó tevékenységükre fordíthatnak. A támogatás összege az A kategória nyertesei esetében 1.500.000 forint, a B kategória nyertese esetében 3.000.000 forint. A pályázatokat a https://tehetsegunk.hu/ oldalon várják 2024. március 5-ig.