Menü Bezárás

Közel kétmillió forint értékű modern eszközöket kaptak a miskolci MTM-ek tehetséges diákjai

2020. őszén a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, valamint a Földes Ferenc Gimnázium több, mint 900.000 Ft értékben vehetett át a tehetséggondozó munkát támogató eszközöket a Nemzeti Tehetség Központtól az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 „Tehetségek Magyarországa” című projekt keretében. Az eszközök közt szerepel többek között 3D-nyomtató, digitális fényképezőgép és videókamera is, amelyek mind-mind az intézményben működő tehetségfejlesztő szakkörök munkáját segítik majd.

A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, valamint a Földes Ferenc Gimnázium egyaránt tagja a Nemzeti Tehetség Központ támogatásával működő, 39 intézményből álló Minősített Tehetséggondozó Műhely (MTM) hálózatnak, amelynek legfontosabb céljai módszertanilag megalapozott tehetséggondozó programok biztosítása tehetséges tanulók számára, tehetséggondozó szakmai támogatás nyújtása pedagógusok részére, valamint a tehetségtámogató társadalmi környezet előmozdítása. 

A Tehetségek Magyarországa projekt 2016. január 4. és 2021. március 31. között valósul meg az Európai Unió támogatásával, illetve a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft. mint konzorciumvezető és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, mint konzorciumi partner közreműködésével a konvergencia régiókban, több mint 6 Mrd Ft támogatási összeg felhasználásával.  

A Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt célja a tehetségazonosításon, illetve csoportos és egyéni fejlesztésen alapuló tehetséggondozó szolgáltatások kialakítása, a tehetséggondozás működő rendszereinek továbbfejlesztése, összekapcsolása és koordinációja, a tehetséggondozó szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés előmozdítása, a tehetség kibontakoztatására lehetőséget nyújtó programok és szolgáltatások támogatása, valamint a tehetségtámogató társadalmi környezet megteremtése. 

Az eszközátadó alkalmával Ábrám Tibor, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója kiemelte, hogy intézményükben a tehetséggondozás az iskolában bevezetett Komplex Tanulói Támogató Rendszer egyik – kivételes alapossággal kidolgozott – eleme. Az eszközök is ennek a rendszernek az egyre hatékonyabb működését, ezáltal pedig a tehetségek minél szélesebb körű támogatását fogják majd segíteni. 

„A projekt, illetve annak tükörprojektjeinek kiemelt célja, hogy minden tehetséges magyar fiatal esélyt kapjon tehetsége felfedezésére, kibontakoztatására és fejlesztésére.” – vallja Würtz Csilla, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője.   

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium is át vehetett át olyan eszközöket a Tehetségek Magyarországa c. projekt keretében a Nemzeti Tehetség Központtól, melyek az iskolai tehetséggondozó munkát támogatják. A gimnázium többek között nyomtatókkal, mikrofonkészlettel, fényképezőgéppel és videokamerával gazdagodott, ami a tanórai keretek közt végzett tehetséggondozás mellett különösen a média szakkör munkáját segíti. Az intézmény az új eszközök segítségével is törekszik különböző tehetséggondozó programokat kínálni más iskolák tehetséges tanulói számára. Így a körzet általános iskolásai számára matematika és természettudományos szakköröket, valamint minden évben két kvázi-nemzetközi versenyt bonyolít (Dr. Árokszállásy Zoltán Biológia-Környezetvédelmi Verseny, Dürer Verseny).