Menü Bezárás

VI. Alumni találkozó

Budapest, 2020. szeptember 26.

A Nemzeti Tehetség Központ idén hatodik alkalommal rendezte meg az Alumni találkozót a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban részesült fiatalok számára. Az eddigi hagyományokhoz híven most is a személyes találkozás lehetőségét szerettük volna megadni minden résztvevőnek, hiszen a kommunikáció, a kapcsolódás, a közösségi érzés kialakulása és a közvetlenség mindig is kulcsfogalmai voltak az Alumni programnak.

Idén sajnos a kialakult körülmények miatt az online térben kényszerültünk találkozni, azonban a program összeállítása során igyekeztünk ennek előnyeit kihasználni, így olyan példaképeket is meghívtunk egy kötetlen beszélgetésre, akik jelenleg nem tartózkodnak az országhatáron belül.

A találkozót dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője nyitotta meg, majd két izgalmas előadás következett: a tudatos karriertervezés kapcsán Zétényi Anna HR tanácsadó, pszichológus, közgazdásztól kaptunk fontos szempontokat és segítő kérdéseket, hogyan is találhatjuk meg legkönnyebben magunkban azt a hivatást, amit igazán szívvel-lélekkel, hivatástudattal tudunk művelni, és még piacképesnek is bizonyul a változó jövő tükrében. A tudatos karriertervezést követően az előadásmódra terelődött a hangsúly: a hatékony és inspiráló előadások, nyilvános beszédek tartásának titkaiba kaptak betekintést a résztvevők, Benkő Vilmos vezetésével. A nyilvános beszéd előadást követően a résztvevőknek képzett trénerek vezetésével kis csoportokba rendezve a gyakorlatban is lehetőségük nyílt kipróbálniuk magukat.

Monostori Éva előadásában a közösségi kezdeményezésekről és a közösségi tervezés lehetséges módszereiről beszélt, majd pedig a példaképekre terelődött a hangsúly.

Elsőként Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista előadása következett, melyben betekintést nyerhettünk az írónő gondolataiba és emlékeibe, majd a Példaképek nyomában címet viselő szekció keretében a résztvevők feltehették kérdéseiket, és kötetlenül beszélgethettek a különböző tehetségterületek kiemelkedő képviselőivel.

A beszélgetésben részt vett Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, Losonczi Kata színművésznő, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó és Fekete Bálint András NFTÖ-díjas kutatóorvos, klinikai genetikus is.

Miklósa Erikától – a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjától – hallhattunk a siker fontosságáról: elmesélte, hogyan is lett egy sportolónak készülő kislányból híres operaénekes, aki szinte már az egész világot bejárta előadásaival. Emellett azt is megtudhattuk róla, hogy követendő példaként leginkább a parasportolók teljesítménye lebeg a szeme előtt, akik hihetetlen akaraterejüknek és életigenlésüknek köszönhetően egyéni nehézségeik ellenére maradéktalanul teljes és kiegyensúlyozott életet tudnak teremteni maguknak.

Losonczi Kata színművésznő is részt vett a Példaképek nyomában című beszélgetésben, aki ugyancsak nyitottan beszélt életpályájáról, illetve arról, hogy hogyan lett belőle színésznő, milyen események érték élete során, amik végül a színházi pályára terelték őt. Az országban számos színházban, de filmben vagy sorozatban is láthattuk már őt. Megtudhattuk azt is, mely könyvekben talált egy-egy olyan kulcsmondatot, amely addig eldönthetetlen döntési helyzeteket is egy csapásra más megvilágításba tudott helyezni, ezzel segítve a színésznőt döntéseiben.