Menü Bezárás

University of Groningen – Practical Astronomy Crew

Novák Zalán beszámolója

A Practical Astronomy Crew (PAC) az egyik legjobb lehetőség a csillagászatot és fizikát tanuló diákok számára a Groningeni Egyetemen. A PAC csapat lényege, hogy első évtől kezdve saját projektbe kezdhetnek a diákok, amit Dr. Jacob Noel-Storr asztrofizikus, az egyetem egyik csillagász professzora koordinál. A project célja teljes mértékben a diákokra van bízva, amit akár egyedül, akár csapatban is lehet végezni. A PAC csapattal már első évtől kezdve megismerkedhetnek a diákok a csillagászati kutatások folyamatával, ami nagyon hasznos a kutatói pályán. Az egyetlen kikötés a projektekkel kapcsolatban, hogy valamilyen gyakorlati részének is kell lenniük, ami jelenthet távcsöves megfigyeléseket, modellezést, programozást, vagy bármi hasonlót. Az egyetem mindent biztosít ezekhez a projektekhez: használhatjuk az egyetem 40 cm átmérőjű optikai távcsövét; biztosítanak spektrográfot amivel csillagok, galaxisok vagy egyéb asztrofizikai objektumok színképét tudjuk kimérni; valamint az egyetem csillagászati kutatóközpontjához tartozó rádióteleszkópot is használhatjuk további megfigyelésekhez.

Két másik szaktársammal mi is csatlakoztunk a PAC csapathoz, és a második félévben tervezzük elkezdeni saját projektünket. Célunk a Leo galaxishalmaz galaxisainak spektroszkópiai vizsgálata lesz; színképelemzés segítségével analizáljuk a galaxisok kémiai összetételét, amiből következtetéseket tudunk levonni a galaxisok egyéni és csoportos fejlődéséről. Elsőéves tanulókként természetesen minden segítséget megkapunk a professzortól akár az elméletet, akár a gyakorlatot illetően.

A PAC projektek nagyon sokszínűek, így a csillagászat gyakorlati része mellett a természettudományos oktatás is része ezeknek. Az egyik felsőbb éves diákkal, aki szintén részt vett a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián korábban, egy másik projektbe is belekezdünk februártól. Célunk a hollandiai olimpiai csapat megalapítása és felkészítése a jövő csillagászati olimpiáira, hiszen bár nemzeti csillagászati verseny Hollandiában is van, csapatot eddig nem indítottak a nemzetközi versenyen. Természetesen ehhez a projekthez több emberre van szükség, így az itteni csillagász és asztrofizikus professzorok segítségével több hollandiai egyetemmel is szeretnénk felvenni a kapcsolatot, hogy egy teljes hálózatot kialakítsunk. Ez egy nagy kaliberű projekt, amihez sok időre és önkéntesre lesz szükség, de megtiszteltetés lenne részese lenni az első holland csapat felkészítésének a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára.