Menü Bezárás

Több, mint 700.000 forint értékben kaptak tehetségfejlesztő eszközöket a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tehetséges diákjai

2020 őszén a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium több, mint 700.000 Ft értékben vehetett át tehetségfejlesztő eszközöket a Nemzeti Tehetség Központtól az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 „Tehetségek Magyarországa” című kiemelt európai uniós projekt keretében. 

Az iskola egyike a Nemzeti Tehetség Központ támogatásával működő 39 Minősített Tehetséggondozó Műhelynek (MTM), amelyek legfontosabb céljai módszertanilag megalapozott tehetséggondozó programok biztosítása tehetséges tanulók számára, tehetséggondozó szakmai támogatás nyújtása pedagógusok részére, valamint a tehetségtámogató társadalmi környezet előmozdítása. Az eszközök között például 3D nyomtatót, tabletet, sztereó mikroszkópot és kémiai kísérleti eszközöket találunk, amelyek a természettudományok terén tehetséges tanulók fejlesztését célozzák, ugyanakkor nem feledkeztek meg a zenei tehetségekről sem, akik ritmuskészlettel gazdagodtak. Az eszközöket a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője személyesen adta át. 

Az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú „Tehetségek Magyarországa” című kiemelt projekt 2016. január 4. és 2021. március 31. között valósul meg az Európai Unió támogatásával, a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft. mint konzorciumvezető és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, mint konzorciumi partner közreműködésével a konvergencia régiókban, több mint 6 Mrd Ft támogatási összeg felhasználásával. A projekt, illetve tükörprojektjeinek kiemelt célja, hogy minden tehetséges magyar fiatal esélyt kapjon tehetsége felfedezésére, kibontakoztatására és fejlesztésére. Ennek megfelelően a Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt magában foglalja  a módszertanilag megalapozott tehetségazonosításon, illetve csoportos és egyéni fejlesztésen alapuló tehetséggondozó szolgáltatások kialakítását, a tehetséggondozás működő rendszereinek továbbfejlesztését, összekapcsolását és koordinációját,  tehetséggondozó szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés előmozdítását, a tehetség kibontakoztatására lehetőséget nyújtó programok és szolgáltatások támogatását, valamint a tehetségtámogató társadalmi környezet megteremtését. 

A Nemzeti Tehetség Központ az EFOP-3.2.1 projekt keretében tehetségmérő eszközök fejlesztését, valamint a területet érintő kutatásokat koordinál, pedagógus-továbbképzéseket fejleszt és szervez, továbbá népszerűsítő és szakmai rendezvényeket valósít meg, támogatja és fejleszti a projekt keretében létrejött Minősített Tehetséggondozó Műhelyek hálózatát.