Menü Bezárás

“Tehetségbarát Önkormányzat” díj 2020 díjazottjai

A Tehetségbarát Önkormányzat Díj (a továbbiakban: Díj) létrehozásának célja, hogy elismerésben részesüljenek azon helyi önkormányzatok, amelyek – alapfeladatukon túl – kiemelkedő módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, példamutató együttműködéseket folytatva tehetséggondozó szervezetekkel. A helyi önkormányzatok tehetségbarát attitűdjének megerősítésén kívül támogatni kívánja a helyi szintű tehetséggondozó programok megvalósulását és fenntartását.

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Emellett a sport és a művészetek területén is biztosított a tehetségek fejlesztése. Városunkban számos regisztrált, akkreditált kiváló és európai tehetségpont működik. 2017-ben létrehoztuk a „Tehetséges fiatalok Kaposvár jövőjéért” polgármesteri díjat. A díjban részesülők „találmányait”, elképzeléseiket a megvalósításban, illetve napi szintű felhasználásban a lehetőségekhez mérten támogatjuk. Fontos érték Kaposvár számára a jövőt építő fiatal. Ezt alapul véve a fiatalság tanulását segítő valamennyi önként vállalt feladat befektetést jelen a jövőbe. Ennek érdekében két saját ösztöndíjat is működtetünk: a „Kaposvár Számít Rád” ösztöndíjat és a „Roma Ösztöndíj”-at. Szeretnénk elérni, hogy a diploma, valamint a szakmai végzettség megszerzése után a fiatalok Kaposváron telepedjenek le és helyezkedjenek el, ezzel is hozzájárulva a város fejlődéséhez.

Budakeszi Város Önkormányzata

A tehetségeinket 1999 óta Budakeszi Ifjúsági Díjjal ismerjük el. Díjazottjaink többek között: Bojtár Néptáncegyüttes, tehetséges gyermek és felnőtt tagjai országos színpadokon lépnek fel, Janicsák Veca X-Faktor győztes, Balázs Gergő egyetemista, aki nemzetközi perbeszéd versenyen első lett. Budakesziért díjjal ismertük el a Budakeszi Labdarúgó Akadémiát, amely 5 és 15 éves kor között gondozza a tehetségeket, 2014-ben és 2015-ben az U15-ös korosztály országos bajnok volt. A Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ is tehetségfejlesztőnk.

A nyertes „Kreatív Háló” pályázat célja volt, hogy Budakeszin és környékén a nehéz helyzetű fiatalok alkotóprogramok által megtapasztalják, milyen kreatív készségekkel rendelkeznek. Az Erkel Központ országos ifjúsági zenei vetélkedőket is szervez. Az Ifjúsági Klubban zsonglőrfoglalkozások várják a fiatalokat.

Zirc Város Önkormányzata

Önkormányzatunk a tehetséges fiatalok támogatását, felkutatását kiemelten fontosnak tartja, mert meggyőződése, hogy ez megalapozza a település, a térség és nemzetünk jövőjét is.

2003-ban az állandó zirci lakos középiskolás fiatalok számára tanulmányi ösztöndíjat alapítottunk. Az ösztöndíjasok nemcsak tanulmányi eredményükkel emelkednek ki, hanem aktív közösségi tevékenységet fejtenek ki, és az esetek többségében más területeken is maradandót alkotnak, legyen az kultúra, művészet, sport vagy éppen reáltudományok. 2020-ig a támogatott diákjaink száma meghaladja a 400 főt. Pályázati rendszerünket több település kérte és vette át. A BURSA Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot a majd húsz évvel ezelőtti indulása óta minden évben kiírja önkormányzatunk, támogatva a helyi lakosú diákok felsőfokú tanulmányait.

Évente több kategóriában díjjal ismerjük el a kiemelkedően teljesítő sportolókat létesítményeink térítésmentes rendelkezésre bocsátásával, illetve a Civil Alap Pályázaton keresztül anyagilag is patronáljuk az utánpótlásbázisokat, tehetséggondozó műhelyeket. Médiánk „Kölyökidő” rovatában, riport formájában bemutatjuk az eredményes, sokoldalú, különleges képességekkel rendelkező gyermekeket, közösségeket. Bemutatkozási, városi rendezvényeken történő fellépési lehetőséggel is támogatjuk különböző művészeti ágakban a tehetséges fiatalokat, közösségeket.

A tehetséges fiatalok kibontakozását elősegítő projekteket is támogatunk, kezdeményezünk.