Menü Bezárás

Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminál szakmai partnerségével, a megújult START programcsaláddal támogatja a fiatal tehetségeket és vállalkozói ötleteiket. Így a tehetséges fiatalok megvalósíthatják elképzeléseiket és sikeres vállalkozásokat építhetnek. A programcsalád az ötlet fejlettségi szintjéhez igazodó vállalkozói ismeretfejlesztéssel és mentorálással segíti a résztvevőket az ötlettől a piaci validációig. A program ehhez illeszkedő három pillére a START Ideathon, a START Basic és a START Pro.

” A START programcsaláddal olyan elképzeléseket támogatunk, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásaira épülő fejlesztései állnak és jelentős társadalmi értéket képviselnek. Idén a fenntartható energia, a közösségi tanulás és edukáció, valamint a mentális egészségmegőrzés témákat választottuk. A résztvevő csapatokat szakmai partnerünkkel, a Design Terminállal végigkísérjük a vállalkozói tehetségúton, az ötlettől a megvalósításig” – fogalmazott az eseményen Sándor-Kovács Dóra a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője.

A START Basic program díjátadója

A 2024. március 22-én tartott eseményen a START Basic program ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadójára került sor a hathetes, kieséses rendszerű program végén. A START Basic program mentorálási folyamata ugyanis azt szolgálja, hogy a 18-27 év közötti fiatalok gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek szimulált piaci versenyhelyzetben, valamint fejlesszék a vállalkozói „soft skill”-eket.

Elindult a START Pro program mentorálási szakasza

Az esemény egyúttal megnyitotta a START Pro program mentorálási szakaszát is, amely a már kiforrott termékkel, szolgáltatással rendelkező 18-27 év közötti fiatalokat segíti a sikeres piacra lépésben. A következő két hónapban a 20 döntős csapat kulcsmentorok támogatása mellett, intenzív workshopokon vesz részt. A program végén megrendezésre kerülő Demo Day alkalmával minden csapat bemutatja vállalkozási elképzelését a szakmai zsűri előtt, és a két legjobb csapat 5-5 millió forintos ösztöndíjban részesülhet, amelyet saját vállalkozás alapítására használhat fel.


Az online pitch versennyel zárult megmérettetésen a legjobb megoldásokkal rendelkező öt csapat 3-3 millió forintos díjazásban részesült, és elnyerte a lehetőséget a START Pro programba való bejutásra:
A Kapcsolj!, az EcoOptimal, a BikeR, az EduGame és a HydroPortable csapata mellett további három csapat is lehetőséget kapott a START Pro programban való részvételre kimagasló eredményének köszönhetően:
– DeskStretch
– uMix3D
– SeedOwl

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg. Az idén 16 éves Nemzeti Tehetség Program a tehetséges fiatalok támogatására biztosít keretet és forrást. Legfontosabb feladatai: megtalálni a kiemelkedően tehetséges fiatalok közül a lehető legtöbbet, minden társadalmi réteg számára nyitott és látható, nyomon követhető tehetséggondozó rendszert biztosítani, valamint olyan rendszert működtetni, amely összeköti egymással az azonosított tehetségeket az őket felvevő területekkel, ezzel is elősegítve a tehetséggondozás eredményeinek nemzetgazdasági hasznosulását. A program évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt ér el közvetlenül, illetve támogatott szervezeteken keresztül közvetett módon. Az indulás óta eddig közel 20 ezer projekt támogatásáról született döntés.