Menü Bezárás

Különleges koncerttel zárult a Snétberger Program 12. évfolyamának tavaszi kurzusa Budapesten, a Magyar Zene Házában.

A Snétberger Program immár 12 éve támogatja a hátrányos helyzetű, zeneileg tehetséges fiatalok képzését. A mentorok eddig mintegy 900 diákot hallgattak meg és közülük 300-an végezték el sikeresen a programot. Minden negyedik fiatal konzervatóriumba vagy zenei felsőoktatási intézménybe nyert felvételt. A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Tehetség Programon belül megvalósuló képzés célja, hogy a veleszületett zenei tehetségre alapozva, a diákok eljuthassanak zenei tanulmányaik legfelsőbb fokára.

A képzést minden évfolyam egy nagyszabású zárókoncerttel fejezi be. Az eseménynek idén egy különleges és impozáns helyszín, a Magyar Zene Háza adott otthont. A teltházas zárókoncertre a fiatalok változatos programmal készültek. A klasszikus, barokk és romantikus zeneművek mellett kortárs szerzők darabjai, saját kompozíciók, jazz és improvizáció alkotta az este programját. A közönség összesen 17 művet hallhatott, többek között olyan zeneszerzőktől, mint Dizzy Gillespie, Thelonius Monk, David Popper, Henry Eccles és Csajkovszkij. Emellett Snétberger Ferenc egyik diákjával, Fehér Melisszával közösen előadta Gomme című művét, majd az est folyamán a program tanárának, Fehér Elemérnek egyik saját szerzeménye is elhangzott.

Snétberger Ferenc tanítványainak koncertje a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében a Magyar Zene Házában 2023. április 22-én.

Emellett az eseményen felléptek a Snétberger Master Class programban résztvevő diákok is, akik a világ számos pontján megfordultak már. Ez az oktatási forma azoknak a fiataloknak nyújt támogatást zenei pályájuk elindításában, akik a Snétberger alapképzést sikeresen elvégezték. A kurzus a zenei kompetenciák továbbfejlesztése mellett az előadóművészettel kapcsolatos személyes- és kommunikációs készségek fejlesztésére, valamint a zeneipari ismeretek bővítésére is fókuszál. A nyilvános koncert nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség volt a fiatal zenészek számára és a rendezvényre több olyan érdeklődő is eljutott, aki a koncert által ismerte meg a képzést.