Menü Bezárás

Sikerrel zárult a START Program – Vállalkozásösztönzési projektek kapnak támogatást

2022. június 10.

Eldőlt, mely két csapat fordíthatja a vállalkozásfejlesztő START Program további 5.000.000 Ft támogatását vállalkozása beindítására. 19 innovatív ötlet került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató START ösztöndíjprogramba, melyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával indított. A résztvevők az anyagi támogatás mellett intenzív képzést és mentorálást is kaptak, a 6 képzési alkalomból álló program most ért véget a Demo Day-jel.

101 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal által meghirdetett START Programra. Az innovátorokban közös motiváció, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat szeretnék segíteni, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást is építenének.

Három kihívásra lehetett jelentkezni. Újrakezdés címszó alatt a koronavírus utáni időszak újratervezéséhez, Generációs összefogás témában a fiatalok és az idősebb generáció közti párbeszéd kiépítéséhez, Online vagy offline tematikában a valódi és a virtuális tér közti átjáráshoz vártak ötleteket a szervezők.

A végső válogatásba összesen 19 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be, ők április végén kezdték meg a 6 képzési alkalomból álló programot. A bekerült innovátorok bruttó 3 millió forint kezdőtőkével alapozhatták meg vállalkozásukat. A kéthónapos folyamatot záró, június 10-i Demo Day eseményen két résztvevő ezen felül elnyerhette a bruttó 5 millió forintos jutalmat is.

A jelentkezők izgalmas, változatos megoldásokkal érkeztek például az egészségügyi szolgáltatások, iskolai eszközök, vagy éppen a generációk közötti együttműködés fejlesztése kapcsán. Vállalkozásuk elindításához a zsűri végül a HelybenKész és a Hungary Hiring Platform részére ítélt meg további támogatást.

A HelybenKész csapatát fiatal gazdálkodók alapították, akik azzal foglalkoznak, hogy az e célra átalakított hi-tech kisbuszuk segítségével helybe viszik a tartósítási technológiát a kisebb gazdaságok számára, így abból a mezőgazdasági terményből sem lesz hulladék, amit a termelők nem tudnak azonnal értékesíteni. A Hungary Hiring Platform csapatát pedig külföldön tanuló magyarok alkotják, akiknek célja a világ távoli pontjain tanuló tehetséges magyar diákok, és a hazai cégek közötti egymásra találás segítése a legkorszerűbb adattudományi háttérrel rendelkező online platformjuk segítségével.

A program résztvevői többek között vállalkozásfejlesztési módszertanokkal ismerkedhettek meg, HR, sales, branding és marketing, valamint piackutatási és piacelemzési ismereteket szerezhettek, sőt üzleti terv kidolgozása is a feladatuk volt: erre folyamatos visszajelzéseket kaptak kulcsmentoraiktól.

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa. A START ösztöndíj alapú támogatással olyan elképzeléseket kívántak támogatni, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztése áll. A Design Terminal egyik legfőbb célkitűzése a tehetséggondozás, valamint hogy ráébressze a fiatalokat: saját vállalkozáson dolgozni folyamatos motivációt, élethosszig tartó fejlődést jelent.

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg, amelynek köszönhetően évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a tehetsége kibontakoztatását segítő programban.