Menü Bezárás

Tehetségfejlesztő eszközöket adtunk át az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium részére

2020. őszén az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium több, mint 900.000 Ft értékben vehetett át tehetségfejlesztő eszközöket a Nemzeti Tehetség Központtól az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 „Tehetségek Magyarországa” című projekt keretében. 

Az iskola egyike a Nemzeti Tehetség Központ támogatásával működő 39 Minősített Tehetséggondozó Műhelynek (MTM), amelyek legfontosabb céljai módszertanilag megalapozott tehetséggondozó programok biztosítása tehetséges tanulók számára, tehetséggondozó szakmai támogatás nyújtása pedagógusok részére, valamint a tehetségtámogató társadalmi környezet előmozdítása. Az eszközök között 3D nyomtató, tabletek, sztereó mikroszkóp és ritmuskészlet is található, amelyek változatos területeken teszik lehetővé a tehetséges tanulókkal való foglalkozást. 

A „Tehetségek Magyarországa” című projekt 2016. január 4. és 2021. március 31. között valósul meg az Európai Unió támogatásával, illetve a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft. mint konzorciumvezető és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, mint konzorciumi partner közreműködésével a konvergencia régiókban, több mint 6 Mrd Ft támogatási összeg felhasználásával. A Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt célja a tehetségazonosításon, illetve csoportos és egyéni fejlesztésen alapuló tehetséggondozó szolgáltatások kialakítása, a tehetséggondozás működő rendszereinek továbbfejlesztése, összekapcsolása és koordinációja, a tehetséggondozó szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés előmozdítása, a tehetség kibontakoztatására lehetőséget nyújtó programok és szolgáltatások támogatása, valamint a tehetségtámogató társadalmi környezet megteremtése.

A Nemzeti Tehetség Központ az EFOP-3.2.1 projekt keretében tehetségmérő eszközök fejlesztését, valamint a területet érintő kutatásokat koordinál, pedagógus-továbbképzéseket fejleszt és szervez, továbbá népszerűsítő és szakmai rendezvényeket valósít meg, támogatja és fejleszti a projekt keretében létrejött Minősített Tehetséggondozó Műhelyek hálózatát. 

„A projekt, illetve annak tükörprojektjeinek kiemelt célja, hogy minden tehetséges magyar fiatal esélyt kapjon tehetsége felfedezésére, kibontakoztatására és fejlesztésére.” – vallja Würtz Csilla a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője. 

A Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tantestülete fennállása óta élen jár mind a közismereti tárgyak, mind az informatikai és a közgazdasági szakirányú szakképzés területén az új utak keresésében, az oktatás módszertani és tartalmi megújításában. Az átadott eszközök elsősorban a műszaki tudományok és informatika területén tehetséges tanulók fejlesztését segítik, ugyanakkor a ritmuskészletnek a művészeti tehetséggondozásban vehetik majd hasznát.