Menü Bezárás

Lehoczky Anna, University of Navarra

Lehoczky Anna, a navarrai könyvtárak rajongója

#stipi élménybeszámoló

Idővel egyre jobban beilleszkedtem és egyre több mindent fedeztem fel. Például, hogy az egyetem több könyvtárral rendelkezik, amelyek igen nagy szerepet játszanak az életünkben. A könyvek kölcsönzése mellett lehetőség van tanulni, nyomtatni, nemzeti és nemzetközi újságokat olvasni. A központi könyvtár pont az én tanszékem épülete mellett található. Két nagy tanuló teremmel rendelkezik, teljes csendet követelve. A tanuláshoz online előre kell foglalni névre szóló helyet, megjelölve a pontos idősávot, amikor tanulni mész. Megérkezéskor be kell csekkolni az e-mailben érkező kóddal, majd távozáskor ki kell csekkolni szintén ezzel a kóddal. Így előre lehet biztosítani magunknak a tanulási helyet. A helyeken saját lámpa és konnektor is van. Emellett vannak videokonferencia-termek, csoportmunkára alkalmas termek, rádiószoba, médiaszoba, számítógépek, nyomtatók és scannerek. Minden épületbe egy saját kártyával lehet belépni és kilépni. A könyvtárban is ezzel a kártyával lehet magunkat azonosítani a kölcsönzésnél és a helyfoglalásnál.

Novembertől a könyvtár különösen fontos helyé vált számunkra. Egyrészt, mivel számos csoportmunkát kellett beadnunk, a gyakran itt gyűltünk össze, hogy megbeszéljük a részleteket, másrészt a
közelgő decemberi vizsgákra remekül tudtunk készülni a teljes csendben.
A Principles of Business Administration tantárgyamhoz például két izgalmas esettanulmányt is kellett végeznünk. Az első projektben egy örökölt benzinkút sorsát kellett eldönteni, tanulmányozni többek között a versenytársakat, az akkori bevételt, a covid-19 hatásait, majd egy üzleti tervet készíteni a 2021-23-as évekre. A második esetben egy bútorgyártó cégnek kellett üzleti tanácsot adni, válságtervet és alternatívákat készíteni. Majd minden csapat prezentálta a munkáját az óra folyamán.

Egy másik, számomra nagyon izgalmas, projekt volt, amikor egy szimuláció keretében egy energiaitalt
kellett piacra dobnunk. Olyan volt, mint a valóságban. A csapatok egymás ellen versenyezve
alkották meg a terméküket és minden döntés befolyásolta a többi csapat eredményét is. Kaptunk
egy rendelkezésreálló összeget és időt is a piackutatástól, a termékfejlesztésen és a komplett
üzleti terv elkészítésén keresztül a termék piacra dobásáig. Külön öröm volt, hogy az általam vezetett
csapat nyerte a versenyt.

Lehoczky Anna

Időközben egy szállásadó cég, a Campus Home nagykövete is lettem. Ez a cég az egyetemi diákok
elszállásolása mellett számos programot, kirándulást és előadást is szervez. Ambassadorként, vagyis a
Campus Home nagyköveteként többek között ezekben is részt veszek. Novemberben például
meghívtunk két elismert vállalkozót, akik a Startup, vállalkozás és digitalizáció témákban beszéltek a történetükről, tapasztalataikról. Az ambassadorok pedig egy kisebb összejövetel során még többet kérdezhettek a vállalkozóktól.
Összességében, ismét egy igen tartalmas és élménydús hónapot tudhatok magam mögött.