Menü Bezárás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KÜLFÖLDI ÉS HAZAI SZÍNPADOKON LÉPNEK FEL A SNÉTBERGER MASTERCLASS DIÁKJAI

A Snétberger Program új, emelt szintű képzésének keretében számos sikeres hazai és külföldi fellépést tudhatnak maguk mögött a diákok Európa-szerte.
 
Budapest, 2023. január 26. – Az országosan elismert zenei tehetséggondozással foglalkozó Snétberger Program 2011 óta a Nemzeti Tehetség Központnak és a Snétberger Alapítványnak köszönhetően évente mintegy hatvan, főként hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalt támogat. A Snétberger MasterClass Program azzal a céllal jött létre, hogy azokat a diákokat támogassa, akik az alapszintű képzést már sikeresen elvégezték.
 
A tavalyi év nagyon mozgalmas volt az emelt szintű képzésben résztvevő fiataloknak, akik különböző formációkban, számos hazai és külföldi eseményen léptek fel. A MasterClass program több diákja nyáron egy  svájci meghívásnak köszönhetően a Schwyz tartományi szimfonikus zenekarral egy egyhetes workshopon vett részt, amelyet két közös koncert zárt. Emellett a diákok a strasbourgi katedrálisban, a Magyar Kultúra Napján Düsseldorfban és az 1956-as forradalom megemlékezésén Bernben adtak koncertet. Itthon egyebek mellett a Művészetek Völgye Fesztiválon, Budapesten a Goethe Intézet Vitázik az ifjúság nemzetközi döntőjén és a Zsinagógák hetén léptek fel a fiatalok.
 
Az emelt szintű képzés különlegessége, hogy a zenei kompetenciák továbbfejlesztése mellett helyet kap az előadóművészettel kapcsolatos személyes- és kommunikációs készségek fejlesztése, valamint a zeneipari ismeretek bővítése is. A Snétberger MasterClass nagy hangsúlyt fektet arra, hogy támogassa a programban résztvevő zenekarokat, formációkat, referenciaanyagaik összeállításában. Ehhez nagy segítséget jelent a Snétberger Alapítvány budapesti stúdiója is, ahol professzionális minőségű zenei felvételek készülnek a diákok közreműködésével.
 
A tehetséges fiatalok a Snétberger MasterClass program workshopjain és képzésein elismert hazai és nemzetközi előadóktól tanulhatnak. A program keretében szervezett koncerteken olyan szakmai tapasztalatokat szereznek, amelyek az önálló zenei pályájuk elindításában is segítik őket. A diákok jelenleg próbákon vesznek részt és Snétberger Ferenc mentorálásával készülnek az első bemutatkozó felvételek is.
 
A Snétberger Programot Magyarország Kormánya kiemelten fontosnak tartja, ezért 2015 óta évi 140 millió forinttal támogatja. Az elmúlt 12 év alatt 350 diák végzett és 90 százalékuk konzervatóriumban, a Zeneakadémián vagy külföldi felsőoktatási intézményben folytatta tanulmányait. Az emelt szintű képzést nyújtó programra a Kormány további 50 millió forintos támogatást biztosított a Nemzeti Tehetség Programon keresztül.