Menü Bezárás

KÖRNYEZETTUDATOS ÖTLETEK NYERTÉK AZ IDEI START PROGRAMOT – Második alkalommal díjazták a legkreatívabb innovátorokat

Budapest, 2023. április 5. – Második alkalommal hirdette meg a Nemzeti Tehetség Központ a START Programot, amely a fiatalok start-up vállalkozásának beindítását támogatja. A megmérettetésen három témakörben, közel 250 jelentkező pályázott innovatív ötleteivel. A 20 nyertes csapatból a Malom-projekt és a Smobya fejlesztő csapata nyerte el a további 5-5 millió forintos vállalkozásindítási támogatást, mellyel előrelépés érhető el a környezetszennyezés csökkentésében. Emellett különdíjban is két projekt részesült. Az egyik csapat ötletének fókuszában a verbális kommunikációban akadályozott emberek életminőségének javítása, míg a másikéban a precíziós mezőgazdaság fejlesztése áll. A Design Terminal szakmai támogatásával megvalósuló kéthónapos képzési folyamatot egy Demo Day zárta. A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg.

Idén közel 250 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal által meghirdetett START Programra. Az innovátorokat ezúttal is az a közös cél motiválta, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat segítsék, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást építsenek.

A magyar kormány elkötelezett a tehetséggondozás és az innováció támogatása mellett” – kezdte köszöntőjét Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a Nemzeti Tehetség Program folyamatos lehetőséget biztosít a hazai és határon túli fiataloknak, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Ennek keretében hirdették meg a Start Programot, amely egy különleges vállalkozásfejlesztő ösztöndíjprogram.

Három új, napjaink kihívásait érintő témakörben lehetett idén beadni a jelentkezéseket, ezek az alábbiak: egészségügyi és szociális kérdéskör, ötletek zöld küldetéssel, valamint megoldások a közösségért. A szervezők valós problémákra megoldást kínáló innovatív, piacképes ötleteket vártak a megmérettetésre. A versenybe jutott 20 csapat két hónapos intenzív inkubációs programban vehetett részt, amely felkészítette őket a programot záró Demo Day-re. A 3 millió forintos kezdőtőke mellett a képzés révén, a versenyen kívül is jól hasznosítható tudást kaptak a résztvevők, vállalkozásuk elindításához és fejlesztéséhez.

A Demo Day-re a jelentkezők izgalmas, változatos megoldásokkal érkeztek például az egészségügyi szolgáltatások, különböző betegségek megelőzése, a környezeti tudatosság fejlesztése, illetve az elszigetelődés nehézségeire reagáló, vagy épp a mentális egészség fejlesztését célzó kezdeményezések kapcsán. Vállalkozásuk elindításához a zsűri végül a Malom-projekt és a Smobya fejlesztő csapata részére ítélt meg további 5-5 millió forintos támogatást. A Malom Projekt újrahasznosított műanyagkeretet kínál látássérült gyermekek számára, a Smobya csapata pedig mikrobiális bőrt fejleszt azért, hogy a divatipar ökológiai lábnyoma kisebb legyen.

Ezúttal a két nyertes csapaton felül a szakmai zsűri két különdíjat is kiosztott. Az egyik elismerést a Green Engine csapata egy olyan applikációval nyerte, amely beltéri farmoknak segít a hatékony földművelésben. Ők a Nemzeti Tehetség Központ jóvoltából Londonba utazhatnak, hogy egy ottani Demo Day-en bemutathassák ötletüket, vállalkozásukat. Az idei Kulturális és Innovációs Minisztérium-különdíjas “Verbalio” pedig olyan appot fejleszt, amely a verbális kommunikációban akadályozott embereknek nyújthat hatalmas segítséget.

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa. A START ösztöndíj alapú támogatással olyan elképzeléseket segítenek, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztései állnak. A Design Terminal egyik legfőbb célkitűzése a tehetséggondozás, valamint, hogy ráébressze a fiatalokat arra, hogy saját vállalkozáson dolgozni folyamatos motivációt, élethosszig tartó fejlődést jelent.

A Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjával évente 300-350 ezer fiatal kaphat támogatást ahhoz, hogy tehetségét kibontakoztathassa.