Menü Bezárás

“Kiváló tehetséggondozó szervezet” – „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjazottjai 2020.

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjra olyan, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, civil szervezetek tehetségsegítői és a tehetséggondozás területén működő szervezetek jelölhetők, akik oktatják, nevelik, segítik a gyermekeket, tanulókat, fiatal tehetségeket.

D kategória: „Kiváló tehetséggondozó szervezet”
Olyan hazai és határon túli tehetséggondozó szervezetek javasolhatók, amelyek legalább 5 évre visszamenőleg folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeztek, s ennek hatása igazolható a tehetséges gyermekek, fiatalok körében (pl. tehetséggondozó műhely működtetése, tehetségsegítés egyéb szervezett keretek között, tehetséghálózat-fejlesztés, országos, regionális vagy szakterülethez kapcsolódó tehetségsegítő szervezőmunka).

Budapesti Lovas Klub Lovastorna Szakosztálya

A Budapesti Lovas Klub Lovastorna (BLK) Szakosztálya Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező lovas egyesületében lovastornára oktatja a tehetséges fiatalokat. A lovastornáról általában azt tartják, hogy a lovaglás előiskolája, amely megismerteti és megszeretteti a gyermekek széles tömegével a lovat. A gyerekek a lovas foglalkozások alkalmával megtanulják a ló hátán való helyes ülést és stabil mozgást (a ló hátára való feltérdelést, felállást és a legkülönbözőbb tornagyakorlatokat), a tornatermi edzéseken pedig megismerkednek a gimnasztika és az akrobatika alapjaival. A lovastorna nemcsak a gyermekek kondícióját és erőnlétét, de magatartását, koncentrációját, egyensúlyérzékét, ütem- és ritmusérzékét is fejleszti. A lovastorna versenysportként is űzhető. A haladó lovastornász versenyzők már vágtázó lovon, zenére hajtják végre a pontosan koreografált akrobatikus tornagyakorlatokat.

Küldetésük, hogy gyerekek széles tömegével ismertesse és szerettesse meg ezt a nagyon kevesek által ismert, de rendkívül különleges sportágat, valamint hogy felismerje és felkarolja a sportág iránt kiemelkedő affinitást mutató tehetségeket. Az egyesületben az élversenyzők felkészítése és tehetséggondozása mellett az egyik legfontosabb tevékenység tehát az utánpótlás-nevelés. A legkisebbekkel már 5-6 éves korban elkezdenek foglalkozni, majd minden korosztály számára az életkornak és az egyéni tudásszintnek megfelelő edzésprogramot alakítanak ki. Az egyesület szoros együttműködésben dolgozik a Hippoterápia Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvánnyal is, foglalkozásaikkal sérült, fogyatékos vagy magatartászavaros gyermekek fejlesztésében is örömmel segítenek.