Menü Bezárás

A Nemzeti Tehetség Program kiemelt figyelmet fordít a STEM területekre 

A műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai területek, vagyis az úgynevezett STEM területek népszerűsítése érdekében a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Tehetség Program keretében 2023 októberében meghirdette a „STEMpont” komplex pályaorientációs és tehetséggondozó nyílt pályázatot, ezzel is bemutatva a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai szakterületeket a pályaválasztás előtt álló diákok körében.   

A pályázatot bemutató kisfilmben Balázsi Katalin kutató, anyagmérnök, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke mellett Molnárné Dőry Zsófia, energetikai mérnök, napjármű fejlesztő és a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium kémia-fizika szakos tanára, Bóbics Lilla, illetve a csillagásznak készülő Horváth Zsóka tanuló is megszólal.  

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a kisfilmben hangsúlyozza: „A technológia fejlődésével azok az országok tudnak sikeresek lenni, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai területekre, az úgynevezett STEM területekre. Ezért a Nemzeti Tehetség Programban kiemelt hangsúlyt fog kapni ez a terület a jövőben.” 

Külön öröm a Nemzeti Tehetség Központ számára, hogy a videóban két, a központ szakmai munkájához kapcsolódó megszólaló is népszerűsíthette a STEM területet. 

Molnárné Dőry Zsófia, energetikai mérnök tavaly vett részt a Nemzeti Tehetség Központ START program-Befektetés a jövőbe című pályázatán. Zsófia NapCsiga projektje keretében arra kapott lehetőséget, hogy kifejlessze személyszállításra alkalmas napjárműve prototípusát. A START pályázat 2022-es indulását követően, az első két évben 39 innovatív vállalkozási ötlet megvalósításához nyújtott anyagi és szakmai támogatást, köztük számos természettudományos vonatkozású ötlethez is.   

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 2017 óta Minősített Tehetséggondozó Műhelyként nagy hangsúlyt helyez a matematika mellett a természettudományos tantárgyak magas színvonalú oktatására is. A gimnáziumban tanító Bóbics Lilla, kémia-fizika szakos tanár mellett Horváth Zsóka, végzős tanuló is lehetőséget kapott arra, hogy kifejtse gondolatait.  Zsóka 2023-ban a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián dicséretet kapott, az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny döntőjében 2. helyezett lett.

Nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Tehetség Program keretében nyújtott támogatásokkal hozzájárulhatunk a hasonló sikerekhez, kiemelkedő eredményekhez!