Menü Bezárás

Kihirdették a Stipendium Peregrinum 2021/2022. tanévének nyerteseit

Szeptembertől 47 tehetséges fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal – közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn az ösztöndíj eredményét ismertető sajtótájékoztatón.

A sikeresen pályázók között 34 új ösztöndíjas van, 13-an tavaly már az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra pályáztak.

Az Egyesült Királyságban tizenhét, az Egyesült Államokban négy, Hollandiában hét, Svájcban két, Dániában, Belgiumban, Portugáliában és Franciaországban pedig egy-egy tehetséges magyar fiatal tanulhat. A legtöbben tudományos területen, természettudományi és műszaki szakon tanulnak majd tovább, de például gazdasági és művészeti területen is vannak ösztöndíjasok – ismertette.

Az ösztöndíj kiválasztó táborában, Balatonszárszón 68 pályázó vett részt, akik közül ezután egy háromtagú bizottság választotta ki a nyerteseket.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj részeként az állam nemcsak a tandíjat, hanem a fiatalok minden egyéb költségét is állja – emlékeztetett.

A támogatás célja, hogy a tehetséges fiatalok a legjobb központokban gyarapíthassák tudásukat, majd azt Magyarországon kamatoztassák. Ennek megfelelően akik egy-két évet tanulnak külföldön ezzel a támogatással, azoknak öt éven belül, akik ennél többet, azoknak tíz éven belül a támogatás idejének megfelelő ideig Magyarországon kell tanulniuk, dolgozniuk.

A “C komponens” nyerteseinek listája elérhető ITT.