Menü Bezárás

Kétnapos erdélyi látogatáson vettünk részt Szilágyi Áron olimpikonnal 

2022. május 30.

Május 26-27-én a Nemzeti Tehetség központ delegációja és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó Erdélybe látogatott a Tehetség. Sport. Határok nélkül. program keretében.

A látogatás első napján, május 26-án Kolozsvárott a résztvevők ellátogattak a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre, ahol találkoztak a Testnevelés és Sport Kar dékánjával, Leon Gombossal, Boross Bálint Júlianna dékán-helyettessel és a kar magyar tagozatának diákjaival.  Következett az Apáczai Líceum, ahol megtekintettek egy tornaórát és rövid megemlékezést tartottak Orbán Olgáról, Románia első olimpiai érmeséről. Ellátogattak a Református Kollégiumba és a Báthory István Líceumba is, ezt követte egy érdekfeszítő találkozó Kádár Magor egyetemi docenssel és Killyéni András sporttörténésszel a Babeş-Bolyai egyetem főépületében.  A tartalmas nap végén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen mutattuk be a Nemzeti Tehetség Programot és levetítettük Muhi András Pires „Egy mindenkiért” című, Áront bemutató dokumentumfilmjét, melyet egy pódiumbeszélgetés ás közönségtalálkozó követett.

Május 27-én csütörtökön már Nagyvárad volt látogatásunk célpontja. A Festum Varadinum fesztivál keretében a Nagyváradi Sportiskolában került megrendezésre a III. Kabos Endre Sport Diákolimpia, amelyet a Bihar megyei magyar tannyelvű V.-XII. osztályos diákok számára hirdettek meg. A rendezvény célja a diákokat aktív testmozgásra ösztönözni, a versenykiírásban szereplő sportágakat népszerűsíteni, a tehetséggondozás, az utánpótlás nevelése. A versenyeket Szilágyi Áron és Novák Károly Eduárd paralimpikon, Románia sportminisztere nyitotta meg.

A sportprogramot követően dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében tartott találkozón a nagyváradi világi és egyházi líceumok tanulói, tanárai részére mutatta be a Nemzeti Tehetség Központot (NTK), a Nemzeti Tehetség Program eredményeit, a tehetséggondozás nemzetstratégiai fontosságát.

A nap zárásaként tartottuk a Partium Keresztény Egyetem amfiteátrumában az Egy mindenkiért dokumentumfilm vetítését és az azt követő pódiumbeszélgetést. Az esemény moderátora Jósa Attila, a Bihari Napló sportújságírója volt, beszélgetőpartnerei Szilágyi Áron, Dr. Lantos Krisztina és Kőrösparti Gábor, az olimpikon menedzsere volt.

A kétnapos erdélyi látogatás tartalmas programját köszönjük Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának, Mile Lajos főkonzul úrnak és Demeter Stefánia Katalin konzul asszonynak, Pető Dalmának, a Nagyváradi Crisul sportklub igazgatójának, valamint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az Apáczai Líceum, a Református Kollégium, a Báthory István Líceum és az Ady Endre Elméleti Líceum vezetőinek.

Minden résztvevő számára felejthetetlen élményt jelentett ez a program!

Tekintsék meg a Kolozsváron és Nagyváradon készült fotókat az alábbi linkeken: