Menü Bezárás

Ismét pályázható a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram (STIPI) „B komponense”, mely a legtehetségesebb fiatalok külföldi tanulmányainak költségét fedezi. A pályázatokat június 12-ig lehet benyújtani. A Stipendium Peregrinum fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a program ötletgazdája és elindítója.

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram célja a kiemelkedő tehetségek anyagi és szakmai támogatása. A STIPI „B komponens” vissza nem térítendő támogatására a világ legrangosabb egyetemeire felvételt nyert diákjai pályázhatnak.

A támogatás lehetővé teszi, hogy az ösztöndíjasok képességeiket nemzetközi környezetben bontakoztassák ki, a lehető legkorszerűbb ismeretekhez jussanak hozzá és szerezzék meg első diplomájukat. Az ösztöndíj a nyerteseknek jelentős anyagi segítséget nyújt: a támogatás egy éven keresztül minden költségüket fedezi: a tandíjtól az utazási és szállásköltségen át egészen az étkezésig. A pályázók személyenként akár mintegy 28 millió forintos támogatásban is részesülhetnek. A 17 és 23 év közötti fiatalok pályázatait 2023. június 12. (hétfő) 14:00 óráig várják, melyet a csaladpartialapitvany.hu oldalon található online pályázatkezelő felület űrlapján keresztül, a szükséges mellékletek feltöltésével nyújthatnak be.  

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg, idén negyedjére. A STIPI három komponensére az idei évben minden korábbinál több, mintegy 800 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. Az elmúlt években a „B” komponensre összesen 429 fiatal nyújtott be pályázatot, közülük 77-en kaptak támogatást. A legalacsonyabb összegű ösztöndíj 2 millió Ft, a legmagasabb közel 23 millió Ft volt. Jelenleg 56 fiatal tanul a világ különböző táján az ösztöndíj B- vagy a C-komponensének segítségével. Ez utóbbi az első tanulmányi évüket, és az ösztöndíjas feltételeket sikeresen teljesítő Stipisek számára nyújt anyagi támogatást a képzésük befejezéséhez.

Az elmúlt években, egyebek mellett, az angol University of Cambridge, a University of Oxford, az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology, a University of Amsterdam, a francia École Polytechnique vagy a zürichi Swiss Federal Institute of Technology Zurich egyetemein tanulhattak magyar fiatalok a programnak köszönhetően.