Menü Bezárás

Idén is támogassuk a tehetségeket!

Indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya!

A nehéz gazdasági helyzet ellenére a tavalyihoz hasonló keretösszeg, 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programra (NTP) idén – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hornung Ágnes kiemelte, a kormány hosszú ideje elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, az NTP 14 évvel ezelőtti indulása óta majdnem 19 ezer pályázatot támogattak mintegy 33 milliárd forintból, évente 300-350 ezer gyereket és fiatalt segítenek az óvodáskortól a felnőttkorig.  

A program különlegessége, hogy a jelentős költségvetési támogatás mellett az adófizetők egy százalékos felajánlásai adják a keretösszeg alapját, a magyarok eddig több mint 17,5 milliárd forinttal támogatták a tehetséggondozást – ismertette az államtitkár. Hozzátette, az adó úgynevezett második egy százalékát lehet felajánlani a támogatásra a 1823-as technikai számon.     

Az Államtitkár szólt arról is, hogy a közösségek tehetséggondozó szerepe és szakmai munkája is elengedhetetlen ahhoz, hogy a kiemelkedő fiatalok eredményeket érhessenek el, ezért idén az egyéni pályázatok mellett kiemelt figyelmet fordítanak az egyesületek, szervezetek és intézmények tehetségtámogató munkájára is. „A tehetségek felkarolása közös nemzeti érdek és hosszútávú befektetés” – hangsúlyozta az államtitkár.

Boros Misi zongoraművész, a Nemzeti Tehetség Program idei fővédnöke azt hangoztatta, hogy a tehetség önmagában nem elég, a munka, a kitartás és a lelkesedés mellett nagyon fontos a támogatói közeg is, amelyet a szülők, a tanárok és a mentorok mellett az NTP is tud biztosítani.