Menü Bezárás

Pólik Ádám beszámolója az első hónapokról. 

A Hollandiában töltött első két hónapom tele volt új impulzusokkal, élményekkel és persze sok tanulással. Október végén voltak az első nagyobb vizsgáim, melyek lezárták az eddig tanult tantárgyaimat. Nálunk az elsőéveseknek nincs tárgyfelvétel, teljes mértékig az egyetem határozza meg az órarendünk összetételét. Ez elsőre nem hangzik túl szimpatikusnak, de eddig úgy tapasztalom, hogy a modulok szervesen, logikusan épülnek egymásra, és a korábban elsajátított ismeretekre nagyban tudok támaszkodni. Hetem fénypontjai voltak azok az előadások, melyek során egy-egy meghívott professzor, vendég előadó tartott nekünk órát. Legérdekesebbnek Rick van der Ploeg előadását tartottam, aki a fenntarthatóság területén végzett kutatásainak az eredményeit osztotta meg velünk. Sok délutánomat töltöttem a campuson található könyvtárakban, szerintem ezek a legalkalmasabb helyek az egyéni és csoportos tanulásra. 

Az első időszak legnagyobb kihívása a főzés volt számomra. A konyhában való jártasságom elegendő volt egy rántotta elkészítéséhez, de a komplikáltabb fogások már problémát okoztak. Az eltelt két hónap elegendő volt arra, hogy lakótársaim technikáit ellesve egészen finom ételeket készítsek magamnak. Az egyetemnek is van „menzája”, ahol egészen egzotikus ételeket is ki lehet próbálni, viszont hosszú távon sokkal gazdaságosabb magunknak főzni. A város ugyan tele van jobbnál jobb éttermekkel, sok esetben csak csillagászati áron lehet ott étkezni.  

Szabadidőmben előszeretettel használom ki az egyetem által biztosított sportolási lehetőségeket. Legtöbbször az campustól 400m-re lévő USC konditerembe szoktam menni, de ez tényleg csak egy a végtelen sportolási opció közül.  

Ha az embernek maradna szabad ideje a tanulás, sport és egyéb elfoglaltságok mellett, Amszterdamban biztosan el tudja tölteni. A város tele van szuper múzeumokkal és kulturális események tömkelegével. Egyszerűen a várós utcáin sétálgatni is nagy élmény. Az egyetlen dolog melyre fokozott mértékű figyelmet kell fordítani a városban, az a megszámlálhatatlan mennyiségű biciklis. A megszokottnál többszöri körülnézés az úttesten való áthaladás során, kifejezetten indokolt ha, Amszterdamban bóklászunk.