Menü Bezárás

Bemutatjuk a Talentum Hungaricum mentorait

A Talentum Hungaricum pályázat célja, hogy a zenében tehetséges 16 és 26 év közötti fiatalok szakmai fejlődését, kibontakozását segítse. A nyertesek nem csak hazai, de akár nemzetközi szinten is tapasztalatot gyűjthetnek, kapcsolatokat építhetnek, illetve szakemberek támogatásával sikeres zenei produkciókat állíthatnak össze.

A díjazottak a rendszeres, személyre szabott mentorálás és zenei workshopok, előadások mellett egy háromnapos zenei táborban is részt vehetnek, valamint rangos hazai és külföldi koncertlehetőséget kínálunk számukra. A program befejezéseként pedig minden szóló előadónak vagy zenekarnak lehetősége nyílik egy stúdiófelvétel készítésére.

A pályázatra a klasszikus, jazz, népzene és könnyűzene területén kiemelkedően tehetséges hazai, és határon túli fiatal zenészek és zenekarok jelentkezését várjuk!

Idén Bacsó Kristóf Artisjus- és Orszáczky-díjas szaxofonművész, zeneszerző a jazz, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a klasszikus zene, Balogh Kálmán Prima Primissima díjas cimbalomművész a népzene, Gubik Petra Junior Prima díjas színművész, énekesnő pedig a könnyűzene területén fogja segíteni a kiválasztott fiatalokat abban, hogy fejleszthessék a tehetségüket, és akár nemzetközi szinten is tapasztalatot szerezhessenek.

Bacsó Kristóf generációjának egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb szaxofonművész és zeneszerző egyénisége A Liszt Ferenc Zeneakadémia és bostoni Berklee College of Music elvégzése után, öt és fél éven át Franciaországban, majd az Egyesült Államokban élt és dolgozott. Európa számos országában fellépett már, többek között a London Jazz Fesztiválon, a Pescara és a Barcelona Jazz Fesztiválokon, valamint több neves európai jazzklubban is szerepelt (Sunset, Sunside, Porgy and Bess, Pizza Express, New Morning, Cotton Club-Tokyo stb.).

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. A közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülveszi. Vallja, hogy a tehetség adomány, A Jó Isten ajándéka. Korszakokat meghatározó alkotók és előadók sokasága gazdagította már az egyetemes zeneművészetet, akik ma is példaképek és igazodási pontok a fiatalok számára. Azonban amíg tehetséget csak oda fentről lehet kapni, addig támogatást mi emberek is adhatunk. Ezért tartja fontosnak a Talentum Hungaricum program küldetését. Arra biztat minden fiatal muzsikust, hogy pályázzon, jelentkezzen, hogy adjon esélyt tehetségének kibontakoztatására, ezáltal álmai megvalósulhatnak.

Balogh Kálmán cimbalomművész zenei munkássága abban jövőbe mutató, ahogyan a cimbalmot a korábban megszokott szerepéből új magaslatokba emelte és bebizonyította, hogy a hangszer új távlatokat nyithat olyan zenei műfajokban is, amelyekkel korábban elődei még nem próbálkoztak. A világ számos pontján fellépett, nemcsak népzenészként, hanem szimfonikus és jazz zenekarokkal, valamint kortárs zenei együttesekkel is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének adjunktusa. Saját alapítású zenekarával a Gipsy Cimbalom Band-el 1993 óta sikerrel zenél a világban.

Gubik Petra Junior Prima díjas színművész, énekesnő. 2007 óta játszik a hazai színházak színpadán, zenés- és prózai darabokban egyaránt. Idén az egyik kereskedelmi csatorna show műsorában első női győztesként elnyerte a „Magyarország legsokoldalúbb előadója” címet. Fontosnak tartja a folyamatos önképzést, a tanulást, a fejlődést, műfajok közti átjárhatóság keresését. Mindig is fontosnak tartotta, hogy találjunk magunknak olyan példaképeket, olyan inspiráló embereket, akiknek a munkásságuk, a személyiségük, a világról való gondolkodásuk számunkra követendő példaként állhat. Az élete során mindig kapott a sorstól egy olyan embert, alkotótársat, barátot, kollégát, idősebb, bölcsebb tanítót, aki ösztönözni tudta. Ehhez fontos az, hogy találkozzunk olyan emberekkel az utunk során, akik, elég, ha csak ránk néznek, megfogják a vállunk, vagy írnak egy üzenetet, amiben ösztönöznek arra, hogy higgyük el, van értelme csinálni. Minden út nagyon rögös, kiszámíthatatlan, de a legfontosabb dolog mégis az, hogy higgyünk. Magunkban, a tehetségünkben, és egymásban. Épp ezért nagyon fontos az elfogadás is, hogy együtt tudjunk dolgozni, hogy mindenki tisztelje a másik művészetét, hogy tudjunk inspirálóak lenni egymás számára, hiszen az őszinte kritika a fejlődésünket szolgálja. A Talentum Hungaricum program mentoraként bízik benne, hogy a kiválasztott fiataloknak ő is példaként szolgálhat majd, elősegítve zenei fejlődésüket, önkifejezésüket.

A jelentkezés határideje: 2023. november 2. (csütörtök) 23:59

>> Talentum Hungaricum – Jelentkezési felület <<

A pályázat benyújtásához szükséges további információk a Pályázati kiírásban érhetők el.

Pályázati kiírás

Adatkezelési tájékoztató