Menü Bezárás

Mitől különleges a magyar tehetséggondozás?

2022. március 18.

2022. március 14-18. között rendezték meg New Yorkban az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottság 66. ülésszakának magas szintű hetét. Az esemény az ENSZ legkiemelkedőbb fóruma a nők jogainak előmozdítása érdekében, amelyen Magyarország hagyományosan delegációval vett részt.

A magyar delegáció március 15-én kísérőrendezvényt szervezett a New York-i magyar ENSZ Képviseleten „A Springboard for Young Women in Science: Presenting the Hungarian National Talent Programme” – Ugródeszka fiatal nők számára a tudományban: bemutatkozik a Nemzeti Tehetség Program címmel.

Az eseményen Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár az egymásra épülő kormányzati intézkedésekből álló komplex családtámogatási rendszert mutatta be a részvevőknek.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a fiatalok ösztönzését, karrierépítésük támogatását helyezte a fókuszba. Ahogyan fogalmazott: a gyermekek és fiatalok önmaguk és mások jövőjét pozitívan formálni képes felnőttekké nevelése és fejlesztése érdekében fontos a személyes célok megtalálása és a pályaorientáció, a számukra legmegfelelőbb karrierutak megtalálása.

Dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője a világon egyedülálló Nemzeti Tehetség Programról tartott előadást, valamint bemutatta a magyar tehetséggondozás kiemelt állami szereplőjét, a projekteket lebonyolító Nemzeti Tehetség Központot. Előadásában ismertette, hogy Magyarországon a tehetséggondozás kiemelt nemzeti ügy, a tehetséges fiatalok felismerésére és tehetségük kibontakoztatására évről-évre egyre nagyobb összeget fordítanak, amely 2022-ben már eléri a 4,4 milliárd forintot. Ahogyan fogalmazott: bár Magyarország kis országnak tűnik a világ legnagyobb államaihoz képest, de hisszük, hogy egyedi tehetség programjaink láthatóvá tesznek bennünket a globális tehetségtérképen. Ezért jött létre a Nemzeti Tehetség Program, és ezért dolgoznak a Nemzeti Tehetség Központban – tette hozzá Dr. Lantos Krisztina.

A rendezvényen két Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal az Egyesült Államokban tanuló diák is bemutathatta az ösztöndíjprogramot; Beleznay Maya és Ecsedi Boglárka tapasztalataikról és tanulmányi lehetőségeikről is beszélt.