Menü Bezárás

A Talentum Hungaricum két kiváló ösztöndíjasa, Szanyi Bettina és Deák Juli arra kapott lehetőséget, hogy a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus meghívására Kolozsváron bemutassák tehetségüket. Műsorukban a magyar népzene különböző műfajai elegyednek a klasszikus és az improvizatív zenével, ezen keresztül létrehozva egy egyedi hangzásvilágot.

“A Talentum Hungaricum két ösztöndíjasa, Szanyi Bettina és Deák Juli duóval egy olyan zenét visz a színpadra, amely a natúr, akusztikus hangzásra épül, és a népzene, klasszikus zene és a kortárs stílusjegyeket ötvözi az improvizatív zenében. A duó különleges formációja lehetővé teszi a sűrű, kreatív együttjátszást, ahol a hangszerek rejtett hanghatásaikat harmóniává fonják össze.” -hangsúlyozta Fehér Elemér, a Nemzeti Tehetség Központ zenei csoportvezetője.

E zenei elemek találkozása nem csupán a művészek kreativitását tükrözi, hanem a Talentum Hungaricum program által támogatott művészeti ágak közötti átjárást is megjeleníti. A koncert során a hallgatóság új megközelítésben ismerheti meg a fiatal művészek interpretációját, és részese lehet a Talentum Hungaricum program által inspirált egyedi zenei élménynek- tette hozzá a zenei csoportvezető.Szanyi Bettina és Deák Juli repertoárjában helyet kapnak magyar népballadák, archaikus imádságok, lírai dalok a moldvai csángó területekről, szívfacsaró keservesek a Székelyföldről, valamint táncok a Mezőségről. Mindezeket fuvolaimprovizációkkal teszik még színesebbé, Bartók Béla dallamaira reflektálva, továbbá Bach a-moll fuvolapartitájának tételeivel is gazdagítják az előadást.

Teljes koncertprogram:

1. Túl-e vízen, Tótországon – Moldvai csángó ballada (ének, fuvola, koboz)
2. Deák Juli fuvolaszóló
3. Ne szólíts ki, Uram, készületlen – Archaikus imádságok Moldvából (ének, fuvola, koboz)
4. Csendesen folyó víz, télben megaluszik – Nyárád-menti keserves, jártatós (Szanyi Bettina szólóének)
5. Deák Juli fuvolaszóló
6. Öntsed, öntsed bús szívemnek könnyeit – Székelyföldi keservesek Kászonimpérről (ének, szaxofon)
7. Árva vagyok árva, mint a határ tarló – Széki keserves, magyar és lassú (Szanyi Bettina szólóének)
8. Még es az én szívem, soha meg nem nyugszik – Lírai dalok a Szeret mentéről (ének, szaxofon, koboz)

Deák Juli és Szanyi Bettina koncertje különleges utazásra invitál a magyar zenei hagyományok és a modern zenei megközelítések találkozásán keresztül. A műsorra 2024.01. 21-én 19.00 és 20.00 között kerül sor, a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templomban.