Menü Bezárás

A Nemzeti Tehetség Program keretében megújult START programcsalád a 16-27 éves korosztály számára alapvető, vállalkozásindítást segítő szakmai képzéseket nyújt. Az Ideathon, a START Basic és START Pro átfogó támogatást biztosít a vállalkozói tehetségek kreativitásának kibontakoztatásához.

Lezárultak a 2023 őszén, a Nemzeti Tehetség Központ által megújított START programcsalád pályázatai, így már mindhárom komplex, vállalkozói tehetségprogramban folyik a szakmai munka. Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője így fogalmazott: ”Programunkban jelentős anyagi támogatást is adunk a fiataloknak, ezzel próbáljuk segíteni őket, hogy a vállalkozás indítására tudjanak koncentrálni.”

A tavaly első alkalommal meghirdetett START Ideathon a 16-20 éves középiskolásokat célzó, kétfordulós ötletverseny. A diákok az ötlettől öt hónap alatt jutnak el annak vizuális megjelenítéséig, egy prototípus kialakításáig. A programba a Minősített Tehetséggondozó Műhelyekben és azok partnerintézményeiben tanuló diákok jelentkezhettek.

A START Basic program keretein belül a 18 27 év közötti jelentkezők ötletvalidációs, valamint termékfejlesztéssel és üzleti tervezéssel kapcsolatos alkalmakon vehetnek részt. A hathetes, kieséses rendszerű képzési folyamat végén az öt nyertes csapat 3-3 millió forintos díjazásban részesül, valamint a legjobbak lehetőséget kapnak arra, hogy egyenes ágon jussanak be a START Pro programba.

A START Pro célja a piacra lépés, majd a gyors növekedés és skálázhatóság biztosítása. A napokban a START Pro mentorprogramban 20 csapat kezdheti meg a vállalkozói ötlete továbbfejlesztését. A sikeres pályázók workshopok keretében gyakorlatias ismereteket kapnak, az egyes képzési alkalmak között egyéni mentorálásban is részesülnek tapasztalt szakemberek támogatásával. A legfőbb témakörök, amikben új ismeretekre tehetnek szert: üzleti modellek, marketing és PR eszközök, értékesítési technikák, HR és szervezetfejlesztés, jogi alapok, pénzügyi alapok, befektetések.

A START programcsalád a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg. A program eredményeit bemutató filmben Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt jött létre a Nemzeti Tehetség Program. “A legfontosabb, hogy elérjük azokat a fiatalokat, akik valamiben kiemelkedőek.” Hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozásban az a legfontosabb, hogy egyetlen tehetség se vesszen el.

Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Start program alapgondolatáról szólva kiemelte: “Ha egy fiatalnak van egy jó ötlete, és az társadalmilag hasznos is, az ne csak ötlet legyen egy fiókban, hanem abból legyen egy megvalósult projekt, egy megvalósult vállalkozás.”

A Nemzeti Tehetség Központ által, a Design Terminál szakmai közreműködésével megvalósított START program a jövő vállalkozói számára nyújt lehetőséget arra, hogy ötleteiket kipróbálhassák, akár saját vállalkozásaikat is elindítsák.