Menü Bezárás

Málits Tamás, KU Leuven University, Belgium

A nagy finis, azaz a szakdolgozatírás utolsó szakasza

#stipi élménybeszámoló

A márciusban lezajlott poszterkonferencia után kevésbé látványos szakasszal folytatódott a tanév legnagyobb és legfontosabb projektje, a mesterszakos szakdolgozat megírása: a húsvét előtti és utáni időszakban szinte kizárólagosan kötötte le figyelmemet a kutatás, a dokumentumelemzés és aztán a tényleges írás folyamata. A cél egyértelmű volt, hiszen május elején rendezték a következő konferenciát, amin prezentálnunk kellett előrehaladásunkat szaktársainknak és tanárainknak. Ugyan nem volt egyértelmű elvárás arra vonatkozóan, hogy ekkorra pontosan meddig kell eljutni a szakdolgozatírási folyamatban (mint ahogy a kész verziót júniusban vagy augusztusban is leadhatja az ember, ez csak a diplomázása időpontját befolyásolja), a tervem az volt, hogy nagyjából ekkorra elkészítem az első teljes draftot, amin aztán még május folyamán tudok finomítani.

A kutatási folyamat legizgalmasabb részét az jelentette, hogy sikerült két onlineinterjút is szerveznem egy diplomatával, illetve egy szakemberrel, akik az általam kutatott témával foglalkoznak mindennapos munkájuk során. Rendkívül segítőkészek voltak, és szerencsére megerősítették a legfontosabb kutatási eredményeimet és ahogy azokat értelmeztem, valamint további fontos szempontokat is meg tudtam említeni a szakdolgozatban az interjúknak köszönhetően. Természetesen kicsit izgultam az interjúk előtt, de utólag úgy tűnik, erre semmi szükség nem volt.

A május eleji konferencián aztán több panelben volt lehetőségünk prezentálni a kutatásunkat. A beosztás alapján idősáv szerint az utolsó panelbe kerültem, aminek előnye volt, hogy előtte több barátom prezentációját is meg tudtam nézni, viszont valamelyest hátrányt jelentett, hogy a közönség már jórészt elfáradt, mire az én előadásomhoz értünk. Élveztem a konferenciát, a közönség által feltett kérdések megválaszolását, illetve a tőlük kapott konstruktív kommenteketis rendkívül hasznosnak találtam, hogy ezek által bizonyos értelemben „friss szemszögből” tekinthettem a szakdolgozatomra. A szaktársaimtól, illetve természetesen a konzulensemtől kapott visszajelzések és megjegyzések alapján aztán május végére sikerült véglegesítenem utolsó lépésként a konklúziót és az absztraktot is, így a konzulensem is „leadhatóvá”minősítette a szakdolgozatot. Ezen sorok írása idején pedig – főként lélekben – készülök arra, hogy ténylegesen is feltöltsem a kész dokumentumot, ezzel hivatalosan is befejezve az év legfontosabb feladatát és szakmai kihívását. Utána már csak az értékelésekre és az eredményre kell várni egy jó hónapot…

.