Menü Bezárás

3+3 tipp, ha amerikai egyetemen szeretnél tanulni

Novák Blanka beszámolója

A Stipi ösztöndíjas Novák Blanka a Cincinnati Egyetem farmakológia mesterszakos hallgatója, így megtapasztalhatta az amerikai oktatási rendszer sajátosságait. Az alábbiakban az ő tanácsait olvashatjátok.

Tippek az amerikai oktatási rendszerben való tanuláshoz

1. Folyamatos a számonkérés

A szemeszter végén a jegyed nem két zh átlaga vagy egy félév végi vizsga értékelése, hanem heti beadandók, házi feladatok, évközi számonkérések és egy összefoglaló évvégi vizsga százalékaiból adódik össze. Mindenképpen figyelj a részletekre és a határidőkre!

2. Innovatív gondolkodás

Az innovatív, dobozon kívüli gondolkodás nem csupán egyetemi kontextusban érvényes, de érdemes minden tantárgynál alkalmazni. Sokszor az oktatók is a leadott információkra építkezve kérnek kreatív megközelítési formákat, felhasználási lehetőségeket a diákoktól. Ne tanuljunk vákuumban, kapcsoljuk mindig valós példákhoz a tananyagot, ezáltal az adott ismeret is jobban rögzül.

3. Tanár-diák kommunikáció

Értékeljük a discussion hour-ok erejét! Minden héten a professzoraidnál felteheted az anyaggal kapcsolatos kérdéseidet, akik általában készségesen segítik a hallgatókat. Tisztánlátást és magabiztosságot nyersz a megbeszélések által. Sőt, többször akár utalnak arra is, hogy milyen témakörök jelenhetnek meg a vizsgán és mikre érdemes odafigyelni!

Tippek az amerikai egyetemi jelentkezéshez

1. Mutasd meg az egyéniségedet!

Általában maximum 15 perc jut egy jelentkező felvételi anyagának elemzésére. Mi az esetedben az a sokkfaktor, ami az akadémiai tudásodon felül rávilágít az egyedi dimenzióidra? Azokban a kedvtelésekben hogyan mutatkoznak meg a képességeid? Én hiszem, hogy mindenki különleges valamiben, de azt a vizsgáztatónak is abban a szűk időkeretben látnia szükséges.

2. Ismerd az iskolád sarkalatos pontjait!

Milyen értékeket képviselnek, milyen diákokat keresnek? Érdemes választ találni arra a kérdésre, hogy Te autentikusan abban a rendszerben hogy tudnál kiteljesedni, miközben öregbíted az egyetem hírnevét.

3. Papírmunka, papírmunka és még egy kis papírmunka!

Döbbenetes volt a számomra, hogy milyen sok adminisztrációs feladatot igényel a jelentkezés. Ismerkedj meg a kiválasztott egyetemed elvárásaival (pl. jegyek-kreditek konvertálása, kérnek hivatalos fordítást? stb.)! Időben készülj és eredményes leszel!