Menü Bezárás

Csányi Gabriella

A 2005 óta működő Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány munkáját szüleim révén megalakulása óta lehetőségem van figyelemmel kísérni, a támogatott gyermekeket személyesen is ismerem. Ennek révén elkötelezettje lettem a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, elsősorban a gyerekek ügyének.

A Kuratórium tagjaként különösen érdekelt az, hogy egy ilyen hosszútávra szóló támogatási programnál hogyan lehet úgy megtalálni azokat a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeket, hogy a kiválasztásban minél kevésbé jelenjen meg a szubjektív elem, minél több szempontot lehessen figyelembe venni a hatékonyság és a hosszú távú motiváció fenntartása érdekében.

A London School of Economics mesterszakos hallgatójaként erre dolgoztam ki egy modellt konzulensem, Valentina Ferretti professzor támogatásával, amivel első magyarként és első nőként 2017-ben elnyertem a Decision Analysis Practice Award nevű nemzetközi elismerést az amerikai Houstonban.

Az új modell célja nemcsak a szubjektivitás minimalizálása, hanem hosszabb távon a lemorzsolódás csökkentése is. Az ezt elősegítő egyik legfontosabb komponens ebben a modellben a családi háttér és a támogató hozzáállás előzetes felmérése. Ezt a módszert – a tesztek, drámafoglalkozások tapasztalatai és az egyéni interjúk mellett – továbbra is alkalmazza az Alapítvány az évenkénti tehetség beválogatások alkalmával.

Az Alapítvány támogatottjainak első generációja immáron diplomás szakemberként sikeresen lépett be a munkaerőpiacra, köztük van olyan fiatal, aki munkatársamként vesz részt a jelenlegi projektjeimben. Ezek közül – a Brain Bar mellett – kiemelném a KIKAPCS Alapítvány tevékenységét, melynek nagyköveteként szeretném elősegíteni, hogy a sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő családoknak legyen lehetősége a közösségbe való tartozásra és kikapcsolódásra.

A tehetséggondozás fontossága kapcsán édesapám szavait idézném:

„…a tehetségek felfedezése és segítése közös ügyünk, ez a mindenkori legjobb befektetés!”

(Dr. Csányi Sándor)

Országok

Kiállítók